2009. október 2., péntek

14. A harmadik templom

Pillanatnyilag nehéz elképzelni, hogy akár a Salamon király által épített Első Templom, vagy a Nehémiás és Ezsdrás vezetése alatt épült Második Templom helyén álljon a Harmadik Templom. Jelenleg a világ közepén, a jeruzsálemi templomhegyen az Al-Aksza mecset és a Szikladóm áll. Viszont a Biblia nem hagy kétséget afelől, hogy mindez átmeneti állapot.

Ezékiel két fejezetet (38-39) szentel Góg és Magóg háborúja leírásának, az utána következő kilenc fejezetben viszont az "Úr házát" írja le, amelyen a jövőben fognak felépíteni.

Beszélt erről Ézsaiás is: "lészen az utolsó időkben, hogy erősen fog állni az Úr házának hegye, hegyeknek felette, és magasabb lészen a halmoknál" (Ézsaiás 2,2).

Mikeás próféta ugyanezt állítja, Dániel pedig arról prófétál, hogy Isten jövőbeli ellensége (akit a keresztények Antikrisztusnak neveznek) megszentségteleníti az utolsó időkben épített Templomot. Ezt Pál és János apostolok, valamint maga Jézus Krisztus is megerősítették.



A palesztinok hevesen tagadták(-ják), hogy létezett valaha is zsidó templom. Íme néhány közelmúltbeli kiejelentés palesztin vezetőktől:

    * "A zsidóknak soha nem volt kapcsolatuk Jeruzsálemmel."
    * "Az ókorban nem éltek zsidók Izraelben."
    * "Soha nem létezett templom Jeruzsálemben."
    * "A Templom nem Jeruzsálemben állt, hanem Nabluszban."


A zsidó vezetők viszont azt állítják, hogy maga Isten adta nekik Izraelt, Jeruzsálemet és a Templomhegyet, és ezt az isteni szándékot nem tudja meghiúsítani sem a Palesztin Hatóság, sem az Iránban, Szaúd-Arábiában vagy más államokban élő radikális iszlám terrorvezérek.


Biztonsági szakértők szerint a Templomhegy a Föld legveszélyesebb négyzetkilométere. Maximális a biztonsági készültség, akár zsidó, akár más nemzetiségű szélsőséges terrorakció megakadályozására. Egy ilyen támadás nem csupán morális szempontból lenne bűn, de beláthatatlan veszélyekkel is járna.
De mivel a Biblia azt állítja, hogy a Harmadik Templom állni fog, ez meg fog történni akkor is, ha még nem tudjuk, hogyan.

Egyik lehetőség, hogy Isten, természetfeletti ítélete során hatalmas földrengést, jégesőt és tűzzivatart zúdít le a mennyből, amelyben elpusztul a Sziklamecset és az Al-Aksza mecset, és szabaddá válik az út a Szent Templom felépítésére.
Másik lehetőség, ha természetfeletti események nem pusztítják el az iszlám szent helyeket, de miután eloszlik a háború füstje, az izraeli kormány - látva, hogy legveszélyesebb ellenségei megsemmisültek - lebontja a mecseteket és újjáépíti a Templomot.
Az sem kizárt, hogy a háború utáni megdöbbenés olyan vallási türelmet eredményez, amelyben lehetségessé válik, hogy a mecsetek mellett építsenek fel egy zsidó templomot.


Jiszrael Ariel rabbi 1987-ben megalapította a Templom Intézetet, hogy "ismeretterjesztés útján felszítsuk az emberek szívében a Szent Templom iránti tüzet", valamint "korlátozott lehetőségeinkhez képest mindent megtegyünk azért, hogy még a mi életünkben felépüljön a Szent Templom".


Ariel és csapata alapos történelmi tanulmányokat végez annak feltárására, hogyan is néztek ki és milyen célt szolgáltak azok a szent tárgyak, melyeket a Szentírás szerint a Templomban használtak. Ariel kutatócsoportja az eredeti anyagok - arany, ezüst, réz és fa - felhasználásával és a leggondosabb mestermunkával újrakészíti ezeket az eszközöket. A szent tárgyak egy részét az Intézet központjában nyilvánosan is meg lehet tekinteni.


Izraelben 2005-ben megalakították a Szanhedrint (az Izrael földjén működő legfelsőbb zsidó jogi tanácsot). Chaim Richman rabbi, a Szanhedrin szóvivője közölte: "A Szanhedrin úgy látja helyesnek, hogy első tanácskozásán a Templom helyszínével kapcsolatos kérdéseket vitasson meg."

A vörös tehén
Az előkészületek során érdemes figyelni a jövőben a vörös tehén megszületéséről szóló híreket. A zsidó törvények szerint ezt a különleges állatot kell feláldozni ahhoz, hogy megtisztítsák és megszenteljék a Templomot és az abba belépő embereket. "... Mondd meg Izráel fiainak, hogy vigyenek neked egy hibátlan vörös tehenet, amelynek semmiféle fogyatkozása nincs, és még nem volt rajta iga... vágják le... égessék el... Örök rendelkezés legyen ez Izráel fiai és a köztük tartózkodó jövevények részére." (4Mózes 19, 2-10)

"A vörös tehén hamvai nélkül egyszerűen... nincs lehetőségük a zsidóknak arra, hogy megtisztítsák magukat, mielőtt belépnek a szent helyre. A judaizmus nem igényelheti magának a Hegyet és e nélkül nincs lehetőség a Templom felépítésére sem" - írta az egyik izraeli újságíró.

1996-ben született egy Melody nevű vörös tehén, amiről azt hitték, hogy "az igazi". De az izraeli rabbik végül vallási szempontból "tisztátalannak" minősítették, mivel a tehén vörös farkának végén néhány fehér szőrszál nőtt.
David Landai, a Haarec szerkesztője figyelmeztetett: "A biztonsági szolgálatoknak nagyobb figyelmet kellene szentelniük a vörös tehénre, amely 'négy lábon járó időzített bomba', és veszedelmesebb lehet bármely terroristánál. Ugyanúgy lángba boríthatja az egész térséget, mint az iráni ajatollahok kezében lévő nem hagyományos fegyverek."

Ariel rabbi és társai a Templom Intézetből nem csupán arról vannak meggyőződve, hogy a Messiás hamarosan eljön, hanem arról is, hogy a Harmadik Templom még ez előtt elkészül. "És mindjárt eljön az ő templomába az Úr, akit ti kerestek." (Malakiás 3,1)

Feltűnő az a tény is, hogy a zsidók egyre nagyobb számban fordulnak Jézus felé,és fogadják el Őt, mint Messiásukat. 1967-ben világméretekben kevesebb, mint 2000 zsidó hitt Jézusban. Ma visszafogott becslések szerint legalább 100 ezren vannak, de mások ezt a számot 300 ezer fölé teszik.

Ezek a számok az ősi próféciák korunkban történő megvalósulásának bizonyítékai. Jézus egyszer azt mondta az izraeli zsidóknak: "Mostantól fogva nem láttok engem mindaddig, mígnem ezt mondjátok: Áldott, aki jó az Úrnak nevében!" (Máté 23,39).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése