2010. december 26., vasárnap

Az emberi történelem és az ember is hordozza a bűn valóságának bizonyságát. A Szentírás megmutatja, hogy a bűn a Sátán által jött be a világba, azután Ádám és Éva bukása által az emberiség életébe. A Biblia kijelenti, hogy a bűn lényege az önközpontúság, és tragikus eredménye a halál. De kijelenti Isten megváltó tervét is Krisztusban, hogy örökre véget vessen a bűnnek.

A bűn valósága:
Ha körülnézünk láthatjuk, hogy nincs valami rendben a világegyetemben. Ez vonatkozik a természet rendjére és az emberek életére is. A világban zajló összes küzdelem a bűn létezésére vezethető vissza.

A) A teremtés igazolja a bűn létezését.
A szép a csúnya, a világosság és a sötétség, a születés és az elmúlás, mind igazolja ezt a diszharmóniát. A föld bolygó erői és a természet úgy tűnik, hogy az emberiség ellen fordultak. Kétarcú lett körülöttünk a természet, mert hol áldást, hol pedig kárt ad. Mindenképpen áldást kellene adnia az ember számára, aki gondozza, de mintha átok alatt lenne. Ez pontosan azért van így, mert a bűn következtében a természet együtt bukott a királyával, vagyis Ádámmal. Válasz a bűn.

Az embernek pedig azt mondta: Mivel hallgattál feleséged szavára, és ettél arról a fáról, amelyről azt parancsoltam, hogy ne egyél, legyen a föld átkozott miattad, fáradsággal élj belőle egész életedben! Tövist és bogáncsot hajt neked, és a mező növényét eszed. Arcod verejtékével eszed a kenyeret, míg visszatérsz a földbe, mert abból vétettél.
1 Mózes 3:17-19,

B) Az emberiség történelme igazolja a bűn létezését.
A történelemben is láthatjuk, hogy zűrzavar, zavarodottság, vérrontás, gyűlölet , kapzsiság, leuralás és gyilkosságok jellemzik. Erkölcsi romlottság jelzi, hogy valami nincs rendben. Válasz a bűn.

Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a tagjaitokban dúló önző kívánságok okozzák-e ezeket? Kívántok valamit, és nem kapjátok meg, öltök és irigykedtek, de nem tudtok célt érni, harcoltok és viszálykodtok.
Jakab 4:1-3,

Parázna férfiak és asszonyok, nem tudjátok-e, hogy a világgal való barátság ellenségeskedés az Istennel? Ha tehát valaki a világgal barátságot köt, ellenségeskedés az Istennel.
Jakab 4:4,

Az emberek többsége hallani sem akar Istenről, sem olvasni a Szent Írást, de hibáztatni Istent mindenért, azt igen. Valójában fogalmuk sincs mi az igazság és az ellenkezésükkel semmi joguk sincs ahhoz, hogy Istent hibáztassák. Csak hálát tudok adni az én mennyei Atyámnak azért, hogy megismertette velem az igazságot és így tisztán tudok mindent látni.

C) Az emberi értelem igazolja a bűn létezését.

A tanult értelem megpróbálja letagadni a bűn létezésének tényét, de lelke mélyén minden ember tudja, hogyha jót akarna cselekedni, akkor is a gonosz jelenlétével találkozik. Az ember gonoszul cselekszik, mert gonosz. Bárki, aki kicsit is becsületesen és logikusan gondolkodik, elismeri, hogy a bűn valóság.

Tudjuk ugyanis, hogy a törvény lelki, én pedig testi vagyok: ki vagyok szolgáltatva a bűnnek. Hiszen amit teszek, azt nem is értem, mert nem azt cselekszem, amit akarok, hanem azt cselekszem, amit nem akarok, ha nem azt cselekszem, amit nem akarok, akkor pedig már nem is én teszem azt, hanem a bennem lakó bűn.
Róma 7:14-17,

Pál apostol a bennünk zajló harcról beszél, amit a testünk tesz nap mint nap. Amit a magunk akaratából nem tudunk megtenni azt megteszi a mi Urunk.

Amire ugyanis képtelen volt a törvény, mert erőtlen volt a test miatt, azt tette meg Isten, amikor a bűn miatt tulajdon Fiát küldte el a bűnös testhez hasonló formában, és kárhozatra ítélte a bűnt a testben.
Róma 8:3,

Pál figyelmeztet minket, hogy lélek szerint éljünk, mert mi lelki emberek vagyunk. bár amit elkövetünk azt valljuk meg és adjuk át a mi urunknak, hogy szabadítson meg minket tőle.

D) Az emberi lelkiismeret igazolja a bűn létezését.

Az ember lelkiismerete szoros kapcsolatba áll a logikával. Mert ha bűnt követünk el a lelkiismeret gyötri az embert és a gondolatai elkezdik gyötörni vagy éppen mentegetni az illetőt. A lelkiismeret törvénye bőséges bizonyíték a bűn valóságára.

Mert Isten nem személyválogató. Akik ugyanis törvény ismerete nélkül vétkeztek, a törvény nélkül vesznek el, és akik a törvény ismeretében vétkeztek, azok a törvény alapján kapják meg majd az ítéletet. Hiszen nem a törvény hallgatói igazak Isten előtt, hanem a törvény megtartói fognak megigazíttatni.
Róma 2:11-13,

Bölcs beszéd ez, jó ha mi is megszívleljük, akik rendszeresen hallgatói vagyunk az igének. Zabolázzuk meg testünket és tartsuk be a törvényt ami nekünk íratott, fedésre és megigazításra.

E) Az emberi tapasztalat igazolja a bűn létezését.

Hiszen megismerték Istent, mégsem dicsőítették vagy áldották Istenként, hanem hiábavalóságokra jutottak gondolkodásukban, és értetlen szívük elsötétedett. Akik azt állították magukról, hogy bölcsek, azok bolonddá lettek, és a hallhatatlan Isten dicsőségét felcserélték emberek és madarak, négylábúak és csúszómászók képével. Ezért kiszolgáltatta őket az Isten szívük vágyai által a tisztátalanságnak, hogy meggyalázzák egymás testét. Akik az Isten igazságát hazugsággal cserélték fel, azok a teremtményt imádták és szolgálták a Teremtő helyett, aki áldott mindörökké. Ámen. Ezért Isten gyalázatos szenvedélyeknek szolgáltatta ki őket. Mint ahogy asszonyaik felcserélték a természetes érintkezést a természetellenessel, ugyanúgy a férfiak is elhagyták a női nemmel való természetes érintkezést, és egymás iránt gerjedtek fel kívánságukban: férfiak, férfiakkal fajtalankodtak, de el is veszik tévelygésük méltó jutalmát önmagukban. És mivel nem méltatták Istent arra, hogy megtartsák ismeretükben, Isten kiszolgáltatta őket az erkölcsi ítéletre képtelen gondolkodásnak, hogy azt tegyék, ami nem illik. Ezért tele vannak mindenféle hamissággal, gonoszsággal, kapzsisággal, viszálykodással, álnoksággal, rosszindulattal: besúgók, rágalmazók, istengyűlölők, gőgösek, dicsekvők, találékonyak a rosszban, szüleiknek engedetlenek, kíméletlenek, szószegők, szeretetlenek és irgalmatlanok.
Róma 1:21-31,

A szörnyű bűnök listáját a mai hírek fényében nézzük, bőven találunk bőséges példát ebben a világban is a bűnök elkövetésében. A Szentírás jelzi azt, hogy a bűn az utolsó időkben megszaporodik ( 2 Tim 3:1-5). Nem véletlenül mondta Jézus, " A legnagyobb bűn, hogy nem hisznek bennem." Mert akik ilyen bűnöket tesznek, és bálványokat (Teremtményt) imádnak, azokat szolgáltatja ki az Úr ilyen förtelmes dolgoknak. Így már értjük, hogy a mostani időkben miért is szaporodott meg a fajtalanság bűne és még sok más bűn is. Sajnos a hitetlenség sem volt ennyire elhatalmasodva régen. Isten kijelentette magát a Szentíráson keresztül .

Mert ami megismerhető az Istenből az nyilvánvaló előttünk, mivel Isten nyilvánvalóvá tette számunkra.
Róma 1:19,

Számomra az élet az ami csodálatos, a természet szépsége ami a szemünk előtt látható. Egy virágszál, vagy egy élet kezdete, ezek bizonyítják Isten létezését, jóságát szeretetét. Mert van miben gyönyörködnünk, ha nem tesszük zavarossá.

F) Az emberi vallás igazolja a bűn létezését.
 
Minden nemzet hisz istenében vagy isteneiben. Majdnem minden nemzet kifejlesztett magának egy vallást, amelyben megjelenik a papság és a békéltető áldozat. Megbékélést  keresnek az istenekkel, mert felismerik a megváltás szükségességét. Illetve  mert belül érzik, hogy bűnösök. A vallás önmagában egy másik tanúja a bűn valóságának. Azonban  csak az igaz keresztyénségnek van meg Isten válasza a bűn problémájára, hiszen erre Krisztusban van meg a válasz.
 
G) A hívők igazolják a bűn létezését.
 
Az a hívő aki ismeri Krisztust mint megváltóját, még pontosabban felismeri a bűn létezésének tényét. Megtérésünk után  jobban észrevesszük a bennünk zajló két törvény - a bűn és a halál, valamint az élet szellemének törvényét.
 
Mert a törvény  cselekedeteiből nem fog megigazulni egyetlen halandó sem őelőtte. Hiszen a törvény csak a bűn felismerésére adódik.
Róma 3:20,
 
Viszont a  bűnt nem ismerném, ha nem ismertem volna meg a törvény által, és a kívánságot sem ismerném, ha a törvény nem  mondaná:
Róma 7:..7
 
Nem vagyunk mi hívő emberek sem tökéletesek, csak igyekszünk azok lenni és Jézusra hasonlítani belsőleg.  Isten Szent szellemével tudunk csak megtisztulni, megváltozni, engedelmességünkkel pedig megrövidítjük ezt az átalakulást. Minden felismert bűn amit hordozunk közelebb visz a célhoz. Köszönet a mi Urunknak, hogy segít ebben.

H) A végső bírói tekintély Isten igéje. Isten szemében minden ember bűnös.
 
Az Úr letekint a mennyből az emberekre, hogy lássa, van-e köztük értelmes, aki keresi az Istent? Mindannyian elfordultak tőle, egyaránt megromlottak. Senki sem tesz jót, egyetlen ember sem.
Zsoltárok 14:2-3,
 
Mert mindnyájan vétkeztek, és szűkölködnek az Isten dicsősége nélkül.
Róma 3:23,
 
A Szentírás megmutatja, hogy két fő titok munkálkodik a világegyetemben, a kegyesség és a törvénytiprás titka. Vagyis a jó és a rossz, az ellentétek munkálkodnak a világban. Minden  teremtett lénynek el kell döntenie melyiket választja, legyen az ember, vagy angyal. Ez a döntés az örökkévaló sorsukat határozza meg.
És valóban ebben az életben nem tudunk bűn mentesen élni, csak lendületlenül igyekszünk helyesen élni. De hát akkor mi lesz velünk? Ki kerül be a menny országába? A gonosz próbál minket kételkedő gondolatokkal elárasztani, de az ige mindenre megadja a választ.
 
Megigazulván ingyen  az ő kegyelemből a Krisztus Jézusban való váltság által.
Róma 3: 24,
 
Mert kegyelemből van üdvösségetek hit által: és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez: Nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék ( dicsekedjék).
Efézus 2:8-9,
 
A kulcs szó a hit.
Egy áldás az ha valaki betegségben megy el, mert van ideje rendezni a dolgait és bocsánatot kérni embertársaitól, közeledni Istenhez az ő kegyelméhez. A világ meg azt mondja arra aki hirtelen hal meg, - szerette az Úr mert nem szenvedett - pedig ez nem így van. Ez is a gonosz becsapása, mert Isten  az övéit megigazítás nélkül nem engedi el az életből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése