Az amerikai püspökök és a Hittani Kongregáció (CDF) 2018-ban iránymutatásokat dolgozott ki a nemi zavarban szenvedő személyekről.

Egyik szöveget sem tették még közzé - írja a PillarCatholic.com (december 17.). A püspököknek már készen volt a dokumentum, de a Vatikán azt kérte, hogy várják meg a CDF hamarosan megjelenő szövegét.

A CDF szövege megjegyezte, hogy egyesek tévesen szembeállítják egymással a különböző elemeket, amelyek egy személy nemét alkotják, és dichotómiát konstruálnak a test és a nem között, hozzátéve, hogy "nehéz" a nemükkel kapcsolatban zavarodott személyek házasságra bocsátása, mert egy olyan személy, akinek amputálták a nemi szerveit ("aki nemi átalakítás céljából műtéti beavatkozáson esik át") nem köthet érvényesen házasságot.

Továbbá az a férfi, aki "úgy érzi", hogy "nő", alkalmatlan a pappá válásra, és az a nő, aki "férfinak" gondolja magát, nem alkalmas a pappá szentelésre. Mindazonáltal azok a felnőttek, akik amputálták nemi szerveiket, ugyanolyan feltételekkel vehetnek részt az Eucharisztiában, mint minden más hívő, ha nem áll fenn a botrány veszélye. Egy lábjegyzet még arra is utal, hogy a szentáldozás vétele előtt gyónni kell.

Másrészt a szöveg az "esetről-esetre" trükköt alkalmazza, hogy a nemi zavarokkal küzdő személyek szponzorok, katekéták vagy akár szentáldozás osztók is lehessenek.

https://gloria.tv/post/t22iNAreS8eg2vv78EqH7GsVo