Charles Morerod lausanne-i/genfi/fribourgi püspök szeptember 1-jei hatállyal két világi személyt és egy állandó diakónust nevezett ki püspöki helynökké.

Hogy egy kicsit elfedje a dolgokat, a három személyt nem "püspöki helynököknek", hanem "az egyházmegyei régiók püspöki megbízottjainak" nevezik, de ez csak díszítés.

A 47 éves Céline Ruffieux-t, aki ifjúsági lelkész, tanár és pszichológus, a francia nyelvű Fribourg kantonba nevezték ki. Jean Glasson püspöki helynököt lefokozzák Vevey-ben plébániai moderátornak. A német nyelvű Fribourg kanton számára Marianne Pohl-Henzen már 2020 augusztusától de facto püspöki helynök.

Neuchâtel kantonban az 50 éves Romuald Babey diakónust, kórházlelkészt, tanárt és korábbi iskolaigazgatót nevezték ki. Pietro Guerini püspöki helynök visszatér az olaszországi Bergamóba, állítólag azért, mert a terület "nagyon megszenvedte a Covid-válságot" - vagy azért, mert nem örült, hogy elveszíti a pozícióját.

Vaud kantonban az 51 éves Michel Racloz veszi át az irányítást. Christophe Godel püspöki helynök lesz La Chaux-de-Fonds-ban a plébánia moderátora. Genf püspöki helynöke, Pascal Desthieux nem hagyta magát elüldözni. Hivatalában marad.

Továbbá a 77 éves, francia származású Marie-Emmanuel Minot apácát, a freiburgi kórházi apácák korábbi vezetőjét nevezik ki a Megszentelt Élet püspöki helynökévé.

A püspök egy második általános helynököt is kinevezett. Az egyházmegye "megújulásáról" beszél.

https://gloria.tv/post/WAmem7hPAbGw2Tm6idxQwfS16