Liberato De Caro (Nemzeti Kutatási Tanács), Fernando La Greca (Salernói Egyetem) és Emilio Matricciani (Milánói Műszaki Egyetem) publikáltak egy tanulmányt a szakmailag lektorált MDPI.com-ban "Keresés Szent Péter 'ad catacumbas' emlékére a római 'ad Duos Lauros' temetkezési helyen" címmel.

Tézisük: Szent Pétert a római Torpignattarában temették el, a Santi Marcellino e Pietro ad Duas Lauros templom (nem összetévesztendő a Santi Marcellino e Pietro al Laterano templommal) alatti nagy és részben feltáratlan "Ad Duas Lauros" katakombákban.

330 körül Konstantin császár építtetett magának és édesanyjának, Helénának egy mauzóleumot, amely ma a Szent Marcellinus és Szent Péter templomhoz kapcsolódik, állítólag két 4. századi vértanúnak. A cikk szerint azonban az ókorban a nevek sorrendje "Péter és Marcellinus" volt. Péter az apostolt jelentette.

A feltételezés szerint Szent Péter maradványait az üldözések és a barbárok miatt vitték át a vatikáni bazilikából Torpignattarába. Ezért 354-ben Szent Péter emlékét Torpignattarában ünnepelték, nem pedig a Vatikánban.

A cikk megemlíti, hogy a katakombákban egy jelentős, Péterről szóló 4. századi sírfeliratot és egy őt egy tekercset tartva ábrázoló freskót találtak. A szerzők úgy vélik, azonosították a még feltáratlan kriptát az ő sírjával.

Azt írják, hogy XII. Piusz (+1958) egyszer megkérdezte a híres misztikus írónőt, Maria Valtortát (+1961) Szent Péter sírjáról. Valtorta azt válaszolta, hogy látomásban látta Torpignattarában, amely Szent Péter mumifikálódott maradványait tartalmazta, kezében egy ősi pergament tartva. Valtorta állítólag a kriptát is leírta.

https://gloria.tv/post/EbVidMmvsHKe4X3bckyqhjxnV