2013. december 12., csütörtök

Letartóztatták a szegények jogaiért küzdő püspököt és társait


Az indiai rendőrség letartóztatta Anil Coutót, Delhi érsekét, valamint több más indiai püspököt, papot, szerzetest és protestáns lelkészt december 11-én egy békés felvonuláson, melyet a keresztény és muzulmán dalitok (kaszton kívüliek) jogegyenlőségéért szerveztek – jelentette az Ázsia Egyházai (Églises d'Asie) missziós ügynökség.
A tüntetés az Indiai Katolikus Püspöki Konferencia (CBCI), az Indiai Keresztény Egyházak Országos Tanácsa (NCCI) és a Keresztény Dalitok Országos Tanácsa (NCDC) közösen szervezték, és a keresztény egyházak, illetve az indiai muzulmánok egyik régi követelését fogalmazta meg. Céljuk elérni az alkotmány azon rendelkezéseinek eltörlését, melyek a keresztény és muzulmán dalitokat kizárják az alacsonyabb kasztok és kaszton kívüliek társadalmi felemelkedését célzó intézkedések köréből - írja a La Croix.
Az 1950-es alkotmány 3. cikkelye kimondja ugyanis, hogy a dalitokra, mivel nem hindu vallásúak, nem vonatkozik a pozitív megkülönböztetés politikája (kötelező minimális létszám az egyetemeken és a közhivatalokban, a választásokon való indulás lehetősége, stb.). A hivatalos magyarázat szerint a kizárás oka az, hogy a dalitok vallásában a kasztrendszer nem szerepel.
Az indiai kormány azonban 1956-ban kiterjesztette a jogot a buddhistákra, majd 1990-ben a szikhekre is, akik vallása szintén nem ismeri a kasztrendszert, így azóta semmilyen objektív ok nem állhatna a 166 millió dalit integrálásának útjában sem. Ennek ellenére az indiai hatóságok évek óta válasz nélkül hagyják a kérelmüket, ami egyre nagyobb elégedetlenséget szül a keresztény és muzulmán dalitok között.
Az indiai főváros bevett tüntetési helyszínén, a Jantar Mantar csillagvizsgálónál összegyűlt tömeg a parlament felé indult, de a rendőrség erővel útjukat állta, és vízágyúkkal, valamint nádbotokkal kergették szét őket. A ruhájukról könnyen felismerhető püspököket és szerzetesek a rendőrök igazoltatták.
„A törvény alkotmányellenes, az egymást követő kormányok mégis folyton úgy tettek, mintha nem hallanák a keresztények kérését. Most pedig egyenesen minket, a papjainkat és a szerzeteseinket vonják felelősségre!” – mondta felháborodva Couto érsek az igazoltatások során.
A többi letartóztatott egyházi személy között szerepel egyebek mellett Alwan Masih anglikán és Roger Gaikwad presbiteriánus püspök, valamint Vijayesh Lal evangélikus lelkész és John Dayal katolikus pap, az Indiai Keresztény Tanács (AICC) főtitkára. A rendőrség végül mindannyiukat szabadon engedte, miután több órán át tartották fogva őket.
A tüntetés szervezői, akik hevesen tiltakoztak az egyházi személyekkel szembeni eljárásmód ellen, úgy határoztak, hogy közhatalommal való visszaélés miatt panaszt emelnek a rendőrség ellen.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése