2013. december 12., csütörtök

Az ausztrál Legfelsőbb Bíróság semmisnek nyilvánította az egynemű párok közötti házasságot

A Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a canberrai jogszabályt, amely engedélyezte az egyneműek közötti házasságot. A döntés jogilag semmisnek tekinti a múlt szombaton szentesített 27 homoszexuális házasságot.

Tony Abbott konzervatív kormánya győzelmének könyvelhető el az állásfoglalás azok ellen, akik támogatják az egyneműek házasságát. Az ausztrál Legfelsőbb Bíróság tehát megsemmisítette az első homoszexuális házasságokat az országban. Canberra területén elsőként a szövetségi államban szombaton életbe lépett a törvény, amely lehetővé tette a homoszexuális párok számára a házasságot. A törvényt a helyi parlament fogadta el októberben, amely azonnal kiváltotta Tony Abbott kormányának tiltakozását. A miniszterelnök a Legfelsőbb Bírósághoz fordult azt hangsúlyozva, hogy egy ilyen törvényt csak szövetségi szinten lehet megszavazni. A Legfelsőbb Bíróság igazat adott neki, egyhangúan kinyilatkoztatva, hogy a Canberra által jóváhagyott döntés alkotmányellenes.

A homoszexuális házasságról folyó vita Ausztráliában azonban nem ért véget. Az ABC televízió közelmúltbeli felmérése szerint a lakosság 52%-a támogatja a homoszexuális párok házasságkötését. Jelenleg az egyneműek házassága 13 országban legális a világon. Legutóbb Új-Zélandon hagyták jóvá az erre vonatkozó törvényt.

A szöveg a következő oldalról származik http://hu.radiovaticana.va/news/2013/12/12/az_ausztr%C3%A1l_legfels%C5%91bb_b%C3%ADr%C3%B3s%C3%A1g_semmisnek_nyilv%C3%A1n%C3%ADtotta_az_egynem%C5%B1/ung-755162
a Vatikáni Rádió honlapjáról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése