2013. december 23., hétfő

Szép új világ - "A karácsony elmarad, Jézust elvetélték.”

"A karácsony a Vatikántól Párizsig – elmarad! A Madeleine-templom oltárán Szent Anyánk, Eloise elvetélte Jézust” – így hangzik a Femen nevű, francia feminista szervezet karácsonyi üzenete, melyet Twitter-fiókjukon tettek közzé, miután egyik aktivistájuk december 20-án behatolt a párizsi Madeleine-templomba – tudósít a La Croix. A csupasz felsőtestű fiatal nő a templom főoltára előtt fotóztatta magát...
Az akció minden bizonnyal reagálás egy előző napi eseményre, december 19-én ugyanis a római Szent Péter téren letartóztatták Inna Sevcsenkót, a Femen vezetőjét. Az ukrán feminista hölgy a pólója levételével tiltakozott az ellen, hogy az egyház elítéli az abortuszt. „Christmas is canceled” (a karácsony elmarad) – kiabálta többször is, és felfedte mellkasát, melyre színes betűkkel, angolul a következő feliratot festette: „A karácsony elmarad, Jézust elvetélték.”

„A Femen topless előadási folytatódni fognak, egyik szent helytől a másikig… Mi lesz a következő helyszínünk? Isten tudja…” – írták még a Twitteren a Femen tagjai, további templomi akciókat vetítve előre mostantól karácsonyig. A Madeleine-templomban lejátszódott jelenetre a Twitteren számos elítélő komment érkezett. „Ez már nem feminizmus, ez intolerancia” – írta egy hozzászóló.

Több képviselő is kinyilvánította véleményét az esettel kapcsolatban a közösségi oldalon. Nathalie Kosciusko-Morizet, konzervatív, párizsi önkormányzati képviselő például ezt írta: „Elítélem a Femen által a Madeleine-templomban elkövetett szentségtörést. Elég a provokációból!” Rachida Dati, Párizs 7. kerületének szintén konzervatív polgármestere pedig így nyilatkozott: „A leghatározottabban elítélem a Femen által ma reggel a Madeleine-templomban elkövetett gyalázatos akciót.”

Párizs polgármestere, Bertrand Delanoë pedig közleményt adott ki, miután „meglepve és szomorúan” értesült „a Femen új, provokatív akciójáról” a Madeleine-templomban: „Elítélem ezt az esetet, mely csúfot űz a férfiak és nők egyenlőségéért folytatott nemes küzdelemből, egyet nem értést szít a párizsiak körében, és értelmetlenül megsérti számos hívő érzéseit.”
Magyar Kurír
(já)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése