2013. december 23., hétfő

Isten van, Mikulás nincs

Gondoljunk csak bele, hogy milyen dolog a mai világban ilyet mondani egy kisgyereknek. Egy gyermeknek, akit az óvodától kezdve arra nevelnek, hogy van Mikulás. Egy olyan személy, aki nincs is, hiszen történelmi személy, akihez az ajándékozás hagyománya kötődik karácsony idején. Minden mesefilm és mozitörténet egy hazug mítoszt táplál, amit valamiért nagyon el akarnak ültetni már gyermekkorban az emberek fejében.
Érdekes módon azok tiltakoznak leginkább egy ilyen kijelentés ellen, akik számára Isten nincs, azaz nem hisznek valakiben, aki él és van, mindenek teremtője, de el akarnak hitetni egy gyermekkel valamit, ami nincs. Egy hamis mítoszt. Mit érez aztán a gyermek, amikor megtudja az igazat? Csalódik? Fáj neki? Szükséges része-e mindez a gyermekkornak? Fel kell-e építeni egy hazug mítoszt, hogy azután a felnövekvő ember csalódjon hitében? Nem lenne-e kimondani az igazat a kezdetektől fogva: Isten van, Mikulás pedig nincs? Ilyenkor érkezik sokaktól a válasz: legyen a gyermeknek gyermekkora, higgyen csak a Mikulásban. De miért is? Miért kell elültetni már ilyen korán a hamis hitet az emberben?
Itt a válasz: azért van ennek a mai világban ilyen divatja, mert hamis a hit. Mindent megtesznek azért, hogy az embernek hamis hite legyen, de Istenben ne higgyen. Azután a csalódó ember már nehezebben hisz, de a hamis hitéhez ragaszkodik, ahogy az általában szokott lenni, és az igazságban kevésbé hajlamos hinni.
Nem érdemes kompromisszumokat kötni. Nem érdemes táplálni mások tévhitét, mert az magától már nem rombolódik le, legfeljebb más veszi át Mikulás helyét, és a megszokás, hogy hamis dolgokban kell hinni, egy életre betegséggé válik.
Ha már itt tartunk az ajándékot sem Jézuska hozza. El kellene felejteni azt a kicsinyítő képzőt, mert Krisztust élete és tanítása alapján illenék igen komolyan venni. Egy ember, aki halottakat támaszt fel de ha kell ostorral kerget ki egy seregnyi zsidót a templomból, nem akárki. Akinek angyalok szolgálnak és akinek a szavára lecsillapodik a vihar, és aki még mindig él a mennyei világban. Több tisztelettel kellene emlegetni őt, és több hittel, alázattal. A gyermek-Jézus kép igen csalóka, hiszen már messze rég nem gyermek.
Krisztus igazi ajándéka maga a tanítása és az áldozat amit meghozott az emberekért. Erre kellene odafigyelni, nem hamis mítoszokra és hazug legendákra, vagy gyermeteg történetekre.

http://www.hidfo.net/2013/12/23/isten-van-mikulas-nincs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése