2013. december 23., hétfő

A sérült magzat sem lehet ok az abortuszra


Spanyolország: Súlyosan korlátozza az abortuszt a konzervatív kormány

A spanyol néppárti kormány a Franco-diktatúra utáni demokratikus korszak legkonzervatívabb, leginkább korlátozó abortusztörvényének tervezetét fogadta el a hét végén.


Csak akkor szakítható meg a terhesség, ha az életveszély fennáll, vagyis a magzati anomália „összeegyeztethetetlen az élettel”.
Reuters - Kevin Lamarque
Ennek nyomán a javaslat mellett és ellen is tüntettek Madridban. Csak a nemi erőszak fennforgása vagy az anya életét veszélyeztető esetben engedélyezik majd a terhességmegszakítást. A korábbi szocialista kormány 2010-ben döntött úgy, hogy a várandós nő kezében van a döntés a terhesség első 14 hetében, ám Mariano Rajoy kabinetje most újra bűncselekménynek kívánja minősíteni az abortuszt.
A tervezetet még a törvényhozásnak is jóvá kell hagynia, ami akár hónapokig is eltarthat, ám a voksolás kimenetele aligha kérdéses, tekintettel a jobboldali Néppárt kellő parlamenti többségére. Alberto Ruiz-Gallardon igazságügyi miniszter azzal indokolta a változtatást, a visszatérést az 1985-ös törvény szelleméhez, hogy „a védelem elsődlegesen a gyengébbnek, tehát a megfogantnak, de még meg nem születettnek jár”, ám ez „mindig a nő érdekében” történik.
Az abortusz a jövőben csak két esetben nem minősül bűnténynek. Ha nemi erőszak következménye, akkor a 12. hétig hajtható végre a művi vetélés, ha pedig kiderül, hogy a terhesség „súlyos veszélyt jelent a terhes nő életére vagy fizikai és pszichikai egészségére”, akkor a 22. hétig. Újdonság, s ilyen értelemben még az 1985-ös törvényhez képest is szigorítás, hogy a magzat deformációja, sérülése önmagában nem indok az abortuszra. A 22. hetet követően csak akkor szakítható meg a terhesség, ha az előzőekben említett életveszély fennáll, azaz a magzati anomália „összeegyeztethetetlen az élettel”.
Az El País szerint bonyolult folyamat lesz az engedélyeztetés, a nőnek az abortusz végrehajtására felhatalmazott klinika orvosán kívül két másik orvos szakvéleményét is ki kell kérnie. S ha egyetértés van az említett súlyos veszélyről, akkor a terhes asszonynak még egy hétig „lelkiismereti vizsgálatot” kell tartania. Az ellenzéki szocialista párt „szégyennek” nevezte a tervezetet, amelynek következményeként a zugabortuszok halálesetekkel járhatnak majd. A többi ellenzéki párt is az új norma ellen foglalt állást.
Spanyolország autonóm közösségei közül Andalúzia, Baszkföld, Katalónia és Asztúria máris elutasította a tervezetet. A Néppárt illetékese a bírálatokra azzal válaszolt: nincs olyan nemzetközi szerződés, sem pedig egyezmény, amely jognak minősítené az abortuszt. A terhességmegszakításra felhatalmazott klinikák szövetsége szerint a törvény elfogadása esetén „gyakorlatilag lehetetlen lesz” abortuszt végrehajtani.

Nem egységes az EU gyakorlata

Az Európai Unió 28 tagországa közül 20-ban jog az abortusz, írja az El País. Így például Franciaországban, Németországban, Hollandiában és Olaszországban is a nő dönthet szabadon terhessége megszakításáról, általában a fogantatás utáni 12-14. hétig. A madridi konzervatív kormány mostani döntésével a kivétel az utóbbi időszakban, amennyiben nem liberalizál, hanem megszigorítja az abortusz engedélyezését.
Ezzel azokhoz az országokhoz – köztük Lengyelország, Ciprus – zárkózott vissza, ahol az abortusz alapvetően nem engedélyezett. Ám például Cipruson a terhesség 24. hetéig négy esetben – erőszak következtében fogantatás, a magzat deformációja, az asszony egészségének veszélyeztetése, sőt szociális megfontolásból is – kivételt tehetnek. Málta a konzervatív szélsőség, amennyiben az abortusz tilos, még a terhes nő életének veszélyeztetettsége sem jelent kivételt.
Írország a másik olyan ország, ahol leginkább korlátozzák a terhesség megszakítását, ám a közelmúltban kismérvű változtatást hagytak jóvá, miután az orvosok egy asszonytól megtagadták az abortusz végrehajtását, s a nő életét vesztette. Becslések szerint Írországból évente ötezer nő utazik főleg Angliába terhességmegszakításra, sokan mennek más államokba hasonló céllal Lengyelországból is. Vannak feltevések, hogy a magyar kormány is a spanyol kabinethez hasonló szigorítást tervez, de ilyesmivel még nem álltak elő a parlamentben.
Infó: A cikk eredeti változata a 2013.12.23-i Népszabadságban olvasható.

NOL


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése