2013. október 17., csütörtök

A líbiai hatóságok az ország elhagyását ajánlják a keresztény rendeknek

A líbiai hatóságok az ország elhagyását ajánlják a Líbiában dolgozó keresztény rendeknek, mivel nem képesek garantálni a biztonságukat - nyilatkozta az AsiaNews.it katolikus hírügynökségnek Vincent Landel, az Észak-afrikai Püspöki Konferencia elnöke.

"A biztonság hiánya miatt (...) a legtöbb vallási közösséget, amelyek azért jöttek, hogy a líbiai hatóságok kérésére a közegészségügyben dolgozzanak, arra kérték, hogy hagyják el az országot" - mondta a Rabat (Marokkó) érseke.
Biztonsági okokból névtelenül nyilatkozó források az AsiaNewsnak elmondták, hogy Líbia mára gyakorlatilag kettészakadt. Az ország keleti részén, Bengáziban és az egész Kireneika-térségben, ahol a fegyveres iszlamista bandák vették át a rendőrség helyét, káosz és erőszak uralkodik.
A szerzetesek, a papok és a katolikus intézmények állandó fenyegetettségben dolgoznak. A kialakult helyzet már létezésében fenyegeti a katolikus egyházat Líbiában. Az AsiaNews forrásai szerint a helyzet fordulóponthoz érkezett, s mostanra a főváros, Tripoli az egyetlen hely, ahol még dolgozni lehet. 2013-ban már számos rend - amelyek negyven éve voltak jelen az ország területén - kénytelen volt beszüntetni tevékenységét.

A nagyrészt Fülöp-szigeteki származású szerzetesnővérek, orvosok, ápolók évek óta dolgoznak líbiai kórházakban, ápolják a betegeket és az időseket. A Moammer Kadhafi uralmát megdöntő líbiai háború alatt kizárólag a szerzetesrendek által fenntartott rendelők és kórházak működtek.

http://rus.ruvr.ru/news/2013_10_17/Vlasti-Livii-sovetujut-hristianam-pokinut-stranu-4758/
http://www.asianews.it/news-en/With-the-country-at-the-mercy-of-Islamists-and-criminals,-Libya-asks-the-Church-to-leave-29290.html#

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése