2013. szeptember 20., péntek

Nem bírtak a szcientológusok Belgiummal

Az Emberi Jogok Európai Bírósága egyhangú döntéssel véglegesen elutasította a szcientológiai egyház beadványát a belga állammal szemben - közölte csütörtökön a strasbourgi bíróság.

A szcientológusok annak kimondását szerették volna elérni a bíróságon, hogy a belga illetékesek nyilvánosan tett megjegyzései egy, az egyház ellen folyó vizsgálattal kapcsolatban megsértették a tisztességes eljáráshoz való jogukat. A bíróság szerint viszont az eljárás tisztességességét csak az egész eljárás vizsgálatával lehet megállapítani, és mivel az ügyben még Belgiumban nem született döntés, ezért az egyház állítása elhamarkodott és megalapozatlan. A bíróság azt is kifogásolta, hogy a szcientológusok a jogaikat sértő állítások bizonyítékaként mindössze újságcikkeket vonultattak fel, amelyek azt sem bizonyítják, hogy a vitatott kijelentések valóban azoktól az emberektől hangzottak el, akiket az egyház ezzel vádol. Elutasító határozatában a bíróság azt is kimondta, hogy nem látja bizonyítottnak, hogy az ártatlanság vélelmének megsértéseként tekinthető az, ha egy hatóság tájékoztatást ad arról, hogy milyen ügyben vizsgálódik egy szervezetnél.
Infinety network
A Brüsszelben bejegyzett Szcientológiai Egyház nonprofit szervezet (ASBL Église de Scientologie) ellen 1997-ben csalás és sikkasztás miatt indult vizsgálat, és az ezt követő években több cikk is megjelent a belga sajtóban, amelyekben több ügyész is vádakat fogalmazott meg a szcientológusokkal szemben. Ezek miatt az egyház ismeretlen tettes ellen feljelentést tett Belgiumban, de a hatóságok bizonyíték vagy bűncselekmény hiányában nem indítottak eljárást. Az egyház magát az eljárást is megtámadta, mondván: a hatóságok megsértették diszkréciós kötelezettségüket, ezért az egész eljárás nem lehet hiteles és tisztességes. A beadvánnyal foglakozott a belga bíróság, de alaptalannak találta. Az eredeti, csalási és sikkasztási ügyben azóta sem született még jogerős ítélet.
http://www.stop.hu/kulfold/nem-birtak-a-szcientologusok-belgiummal/1180642/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése