2013. szeptember 20., péntek

Régészeti leletek a jeruzsálemi bálványimádásról

Nőket ábrázoló szobrocskák és egy felirat az isteni párról azt jelzi, hogy a vaskori Jeruzsálem környékén több istent is imádtak, közöttük pedig az egyik Jahve felesége volt. (képekkel)
phot3.jpg
A Jeruzsálem közelében lévő Tel Motza ásatásán régészek egy rituális épületet tártak fel, amelyben az Első Templom idejéből származó mintegy 3000 éves, állatokat, valamint nőket és férfiakat ábrázoló agyagszobrocskákat találtak.
A kutatók szerint a leletegyüttes azt bizonyítja, hogy az Ószövetség legrégebbi időkre vonatkozó elbeszéléseinek idején nem monoteizmus uralkodott, hanem több istenben hittek, sőt bizonyos jelek arra utalnak, hogy ezek egyike Jahve felesége volt – nyilatkozta a Haaretznek Francesca Stavrakopoulou, az Exeter Egyetem régészprofesszora.
Találtak többek között egy 2800 éves sírt, amelyen „YHWH” – Jahve – olvasható és mellette egy Asherát ábrázoló agyagfigura került elő. A sírfelirat pedig mind a két istenséghez intézett ima.
Másik 3000 éves feliratot is találtak Kuntillet Arjud lelőhelyen, amely együtt említi YHWH-t és „Az ő ASHERÁ-ját.
photo_1356547567612-1-0.jpg
Stavrakopoulou a Haaretznek elmondta, egyre több jel utal arra, hogy a késő vaskori izraeliták több istent is imádtak fő istenük, Jahve mellett és ezek között volt Ashera istennő is.
Nemcsak az Ószövetség említi több helyütt Asherát, de számos 3000-2700 éves felirat is jelzi, hogy Jahve mellett neki is hódoltak Izraelben és Júdeában. A bibliai és régészeti bizonyítékok pedig arra utalnak, hogy Asherát sokan Jahve feleségének tekintették. A helyi panteon élén álló isteni párként imádták őket. Ám az olyan istenségeket, mint Ashera lassanként kiírták a történelemből és Jahve vált az “egy Istenné” az ősi Jeruzsálem környékén. Asherát elsősorban azért iktatták ki az ókori írni tudó teológusok, mert „idegen” volt, és nem azért, mert az emberek feleségnek tekintették – nyilatkozta Stavrakopoulou a Haaretznek. Így lett a Bibliában Ashera kánaánita versenytársa Istennek.
pho.jpg
Képek: A most megtalált Ashera-szobor (Haaretz), agyagszobrok a lelőhelyről
(juharizsuzsanna.blog.hu )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése