2013. szeptember 20., péntek

Lány? Nem kell! Abortuszt kérek!

Lelepleztek két orvost: Nagyon súlyos orvosetikai vétséget vétettek

Lány? Nem kell! Abortuszt kérek!

Az újságírók csapdát állítottak, a doktorok belepottyantak, az ügyészség vádat emelt, a per húzódik, sőt, meglehet, el is marad.
hirdetés

Pedig nagy port kavar brit földön a két indiai származású nőgyógyász ügye. A nemek szerinti szelekciót „szolgáló" magzatelhajtás ugyanis Nagy-Britanniában tilos és büntetendő, Dr. Palaniappan Radzsmohan és Dr. Prabha Sivaraman pedig ilyen műtétet hajtott végre brit kórházakban. A The Daily Telegraph két munkatársa kamerával titokban rögzítette, amint a két orvos abortuszban állapodott meg asszonyokkal, akik nem akarták világra hozni magzatukat, mert kislányok voltak. Mohan doktor, aki Birmingham egyik klinikáján dolgozik, beleegyezett az abortusz elvégzésébe, igaz, közölte az asszonnyal, hogy nem ért egyet a „gyermeklányok gyilkosságával", míg Sivaraman, aki Manchesterben két klinika alkalmazottja is, csupán annyit mondott páciensének: „én nem kérdezek semmit".
Indiában - elsősorban a városoktól távoli vidékeken - a lánygyermek régóta nem kívánatos. Hadd haljon meg! - mondják a szülés után, és az újszülöttet kiteszik, sorsára hagyják. Igaz, ez Indiában is büntetendő, de vidéken hallgatnak róla és szemet hunynak felette.
Nem „csak" Indiában, Kína egyes vidékein is így van ez; a kisfiúkat gazdasági és kulturális okokból jobban szeretik, mint a leánygyermekeket, és mindenféle praktikákkal, sőt, gyermekgyilkosságokkal igyekeznek tenni azért, hogy több legyen a fiú, mint a lány. A londoni kormány minapi - a The Daily Telegraphban idézett - felmérése szerint, amely a születési anyakönyvek elemzésén alapul, az Egyesült Királyság néhány közösségén belül is él ez a szokás, vagy kulturális örökség.
Mivel a gyakorlat terjed brit földön is, a The Daily Telegraph munkatársai igyekeznek leleplezni a helyzetet: titokban - vagyis nem újságíróként - várandós asszonyokat kísértek el kilenc klinikára, Nagy-Britannia különböző vidékeire. Két esetben sikerült rejtett kamerás felvételeket készíteniük, amikor az asszonyok, a kisbaba várható neme miatt abortuszt kértek.Dokumentumaikat tizenkilenc hónappal ezelőtt hozták nyilvánosságra, a Scotland Yard meg is indította az eljárást, a Korona vádhatósága pedig vádemelésre készülődött. Ám tizenkilenc hónapnyi vizsgálódás, kutakodás és elemzés után a napokban bejelentették: mivel az újságírók rejtett kamerás felvételei nem perdöntő erejűek, ezért, elégséges bizonyíték híján, mégsem citálják bíróság elé a két orvost. Az üggyel az Általános Orvosi Tanács meg tud birkózni - érvelt a vádhatóság.
Jeremy Hunt egészségügyi miniszter azonnal az igazságügyi tárca vezetőjéhez fordult, és magyarázatot kért. „Egyértelmű számunkra, hogy a nem megválasztása miatt végrehajtott abortusz törvényellenes és teljességgel elfogadhatatlan" - jelentette ki az egészségügyi tárca vezetője. Ezzel lényegében megismételte, amit korábban más miniszterek és kormányzati vezetők már többször megfogalmaztak, amikor elítélték a „nemet választó" abortuszt. „Morálisan kártékony" - hangoztatják a politikusok, és persze mindig hozzáteszik, hogy törvényellenes is.
Az ügyészség mostani döntése politikai ügy lett, egymás után szólalnak meg parlamenti képviselők is, egyöntetűen a döntés ellen foglalva állást. Még az abortusz mellett kardoskodó csoportok is az ilyen célú abortuszok betiltásáról és megbüntetéséről beszélnek. Igaz, már csak beszélni lehet erről. Jogi igazságot ugyanis nem szolgáltatnak a kérdésben.


Szentendrei Lajos

vilag@hetivalasz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése