2013. november 25., hétfő

Iszlám világ - visszaállítanák a megkövezést Afganisztánban

A halálra kövezés és a korbácsolás is szerepel új afgán büntető törvénykönyv tervezetében. A büntetéseket házasságtörőkre lehetne kiróni, és nyilvánosan hajtanák végre. A jogvédők megdöbbentek.
Kövezés általi halállal szankcionálná a házasságtörést az afgán kormány, visszatérve ezzel a tálib rezsim idején alkalmazott büntetési formákhoz – jelentette a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet. A kövezés szerepel az afgán büntető törvénykönyv módosításának tervezetében, amelyet az igazságügyi minisztérium egyik munkacsoportja állított össze.
A javaslat szerint a házasságtörést elkövető nők és férfiak kövezés általi halálra ítélhetők, míg az az egyedülálló, aki egy házas emberrel létesít intim kapcsolatot, büntetésül száz korbácsütést kapna. Az ítéleteket nyilvánosan hajtanák végre. A büntetés kiszabásának feltétele, hogy a házasságtörést négy szemtanú egybehangzó vallomása is megerősítse.
"A tárca és más afgán igazságügyi szervek olyan törvényen dolgoznak, amely a saríával (iszlám jogrend) összhangban büntetné a házasságtörést, a lopást és az alkoholfogyasztást" – közölte az Asráf Azimi vezette igazságügyi minisztérium egyik illetékese.
Brad Adams, a HRW ázsiai igazgatója szerint megdöbbentő, hogy 12 évvel a tálibok bukása után újra be akarják vezetni a halálra kövezést. Adams felszólította Hamid Karzai afgán államfőt, hogy "utasítsa el ezt a javaslatot".
A jogvédők szerint ez a büntetési forma sért minden emberi jogra vonatkozó nemzetközi normát. A HRW emlékeztetett arra, hogy a 2012-es tokiói konferencián Afganisztán támogatói ahhoz kötötték az ígért 16 milliárd dolláros segélyt, ha jobban érvényesülnek az emberi jogok. A HRW szerint az adományozóknak jelezniük kell Kabul számára, hogy a megkövezés visszaállításának azonnali hatása lenne a segélyezésre.
Afganisztánban a tálibok 1996 és 2001 között fennálló uralma idején az elítélt házasságtörőket rendszerint agyonlőtték vagy halálra kövezték, a nők egyedül nem hagyhatták el otthonukat, a lányok nem járhattak iskolába, a férfiakat pedig arra kötelezték, hogy hosszú szakállt növesszenek.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése