2013. november 22., péntek

A szélhámos sztármédium utolsó tévedése

Szerdán meghalt az Amerikai Egyesült Államok egyik legismertebb médiuma, ezzel pont került sok pontatlansággal tarkított karrierje végére. A saját életéről szóló jóslataira is rácáfolt. Sylvia Browne 2003-ban a Larry King-showban jelentette ki, hogy 88 évesen fog meghalni. Idén 77 éves volt. Ez az apró, 11 éves csúszás viszont nem az első tévedése...
A médium 2004-ben azt jósolta Amanda Berry anyjának, hogy a lánya soha sem fog előkerülni, mert halott. Amanda Berry és két másik eltűnt lány idén májusban szabadult ki Ariel Castro rabságából. Browne a média kérdéseire akkor úgy reagált: „csak az istennek van mindig igaza”.
2002-ben Brown az eltűnt Shawn Hornbeck szüleinek mondta: 11 éves lányukat egy rasztahajú afroamerikai rabolta el és ölte meg. A lány 2007-ben került elő, élve. Elrablója egy fehér, rövid hajú férfi volt. (Szerencsére a kétségbeesett Hornbeck szülők 2002-ben nem kértek bővebb jóslatot 700 dollárért, ki tudja, miben hittek volna 2007-ig.) Amikor 2007-ben a jósnőt megint szembesítették tévedésével, megint csak annyit mondott: „csak az istennek van mindig igaza”.
A híres médium mindig is állította, 87-90 százalékos biztonsággal beválnak jóslatai, de kritikusai ezt kitartóan cáfolták. Például a Szkeptikus magazin 2010-es tanulmánya szerint 115 tippjéből egy sem jött be. Ennek ellenére munkájáért akár négyszáz dollárt is elkért a rendőrségtől. A hatóságoknak egyébként az esetei harmadánál segített érdemlegesen. A maradék kétharmadban hiába fizettek neki, más alkalmakkal pedig éppen Brown állt a felgöngyölítésre váró bűntények mögött: 1992-ben a jós és férje ellen többrendbeli csalás és lopás miatt emeltek vádat.
Kritikusai persze nem örülnek Brown halálának, de továbbra is kritizálják életművét. Sokuk azt gondolja, felelőtlenség volt bizonyítékok nélkül kijelenteni, hogy valaki meghalt, ezzel fájdalmat okozni családtagjainak, esetleg hátráltatni a nyomozást.
(index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése