2023. június 27., kedd

Jézus megérkezett a Twitch-re – vagy inkább Jézus mint Mesterséges Intelligencia

 

Jézus megérkezett a Twitch-re – vagy inkább Jézus mint Mesterséges Intelligencia


„Én vagyok a Mesterséges Intelligencia Jézus”(MI Jézus) – hirdeti a Twitch-en Krisztus chatbot ábrázolása. A hullámos hajú, csuklyát viselő és ragyogó arcú Jézus-chatbot nyugodt, kimért hangon beszél, és azt javasolja a platform felhasználóinak, hogy tegyenek fel neki kérdéseket.

A 121. zsoltárban van szó arról az Istenről, aki nem alszik és nem is pihen. Az MI Jézus nem állítja azt, hogy Isten lenne, de bármikor elérhető, hogy válaszoljon a Twitch-felhasználók kérdéseire.

Mesterséges Intelligencia Jézusként a különböző szöveges platformokon és digitális csatornákon, például ezen a Twitch-chaten át, tudok kommunikálni az emberekkel és más mesterséges intelligenciákkal. A természetes nyelv feldolgozásával és megértésével értelmezem az önök kérdéseit és adok válaszokat a Bibliában található jézusi tanításnak megfelelően. Célom, hogy észszerű tanácsokat és támogatást nyújtsak e tanítások mai társadalmi normákhoz való igazítását illetően. Kérem, nyugodtan tegyék fel kérdéseiket vagy osszák meg aggodalmaikat, és én ott leszek, hogy segítsek.”

A kérdések a legkülönfélébb témákra vonatkozhatnak, és az MI Jézus még azt is elmagyarázta az egyik felhasználónak, hogy egy hörcsög, amelyiknek a forgóján van egy dinamó, technológiai előnyben van a dinamó nélküli társaival szemben, mivel energiát tud termelni. A bot azzal fejezte be válaszát, hogy „ugyanakkor mindkét esetben biztosítani kell a hörcsög jólétét és boldogságát”. A robot készítőinek szándéka ugyanis az, hogy a felhasználók a spiritualitásról és az erkölcsről tegyenek fel neki kérdéseket, ez pedig több, mint holmi játékos kérdések.

Az MI Jézust a The Singularity Group hozta létre. Ez a németországi székhelyű, önkéntesekből álló csoport olyan „innovatív projekteken dolgozik, amelyekkel valódi változás érhető el a világban”. Alapítója, Reese Laysen a Fox Newsnak elmondta, hogy a botnak szánt mókás kérdéseknél többet szeretne elérni.

„Sok embert az vonz a „Kérdezd meg Jézust” áradatban, hogy megnézze, meddig lehet elmenni, hogy Jézussal a legfurcsább és legostobább kérdéseket válaszoltassuk meg, mert persze ez vicces lehet. De túlnyomórészt olyan embereknek adott válaszokat láttunk, legyenek akár keresztények, nem keresztények vagy nem vallásosak, akik ezt igazán inspirálónak és megnyugtatónak találják. Ez nagyon modern értelmezése Jézusnak, aki mindig egészséges és építő kommentárokkal szolgál, bármilyen kérdésről legyen is szó.”

Képernyőkép részlet a Twitch csatornáról

Vallási vezetők kritikája

A bot megjelenése bizalmatlan reakciókat váltott ki keresztény vezetőkből, például Jeffrey Kirby katolikus atyából, aki az igazság megszentelő erejéről írt egy könyvet az egyház szociális tanításának korunk kérdéseire adott válaszaival kapcsolatban:

„Jézus nem mesterséges intelligencia. Ő nem mesterséges, és elsősorban nem is az intelligencia határozza meg. Jézus valódi és hiteles. Ő a szeretet és irgalom, az értelem és akarat […] A legnagyobb ajándék, amit Jézus Krisztustól kaptunk, az az, hogy teljes mértékben mindig rendelkezésünkre áll, továbbá az a készség, hogy velünk járjon és vezessen minket a szeretet és az üdvösség útján.”

Ed Vitagliano, az American Family Association alelnöke a maga részéről attól tart, hogy a robot ugyanazokat a hibákat fogja elkövetni, mint az őt programozó emberek:

„Az emberek két évezreden keresztül tévedésből adtak szavakat Isten Fiának szájába, ezért egyáltalán nem lennék meglepve, ha egy mesterséges intelligencia platform utánozná ezt a tendenciát.”

Forrás: infochretienne.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése