Ugyanaz a rosszindulat hozta létre a második vatikáni zsinat kétértelmű szövegeit és a kétértelmű új rítust is - mondta Carlo Maria Viganò érsek a ResNovae.fr-nek (június 15).

Szerzőik tudták, hogy a "konzervatív" püspökök mindkettőt katolikus módon fogják értelmezni, miközben a valódi szándék és eredmény minden volt, csak nem az. Viganó felteszi a leleplező kérdést,

"Láttak már olyan papot, aki a Novus Ordo-t az oltárral Isten felé fordulva, teljesen latinul, a tradicionalista (római) miseruhát viselve és a szentáldozást celebrálja, anélkül, hogy ez kiváltotta volna püspöke és a konfráterek haragját, még akkor is, ha szigorúan véve ez a celebrálási mód tökéletesen legitim lenne?".

Néhány pap valóban megpróbálta ezt megtenni, de "rosszabb bánásmódban részesültek, mint azok, akik szokás szerint a tridenti misét celebrálják" - hangsúlyozza Viganó .

Nem ért egyet Ratzingerrel, Sarah-val és másokkal, akik az új mise fokozatos "liturgikus megújulása" mellett érveltek. Viganó számára az ilyen próbálkozások kirakatrendet használnak arra, hogy a szalonképtelen Új Rítust szalonképessé tegyék. Felteszi a nyilvánvaló kérdést: "Mi értelme van a Novus Ordo Isten felé való celebrálásának, az áldozati imák megváltoztatásának és a nyelvre osztott áldozásnak, amikor a római mise ezt mindig is biztosította?".

A "reform reformja" Viganó számára ugyanazokból a téves előfeltevésekből indul ki, amelyek a második vatikáni zsinat utáni változásokat is éltették, amikor a liturgiát "tetszés szerint" módosították, és a tiszteletreméltó római rítust "modernizálták" és eltorzították. A közelmúltban a "reform reformja" fel akarta öltöztetni az új rítust, "hogy annak látszódjon, ami nem az, és nem is akar lenni" - állítja Viganó.

Az első esetben ez arra kényszerített egy királynőt (= a római rítus), hogy papucsot viseljen és rongyokba öltözzön, a második esetben egy közembert (= az új rítus) arra kényszerítettek volna, hogy királyi tiarát viseljen a fodros haj fölött, vagy szalmakalapban üljön a trónon. E kísérletek mögött Viganó számára valami olyasmi áll, amit ezek a prelátusok nem mernek bevallani: "a zsinat és még inkább a liturgia kudarca".

https://gloria.tv/post/9BWG3q3i4pNY4kh9ssGV4etxT