Aktív közéleti vitát váltott ki a kormánypárt javaslata, miszerint kötelező drogtesztnek kell alávetni a tizenéveseket, amit várhatóan az újságírókra is kiterjesztenek.
Az alapjaiban jó elgondolás kapcsán nem egyértelmű, hogy azt kormánykörökben komolyan gondolták-e, vagy a párt mindössze témamegjelölést végez a magyar közéletben (vagyis, hogy ne a baloldali pártok, hanem a kormánypárt által bedobott javaslatok körül folyjon a vita). Mostanra felmerült, hogy az iskolákban mégsem kötelező jelleggel végeznék a drogtesztet, hanem önkéntes alapon, vagy a szülő kérésére - ami egyébként épp az intézkedés lényegét veszi el, emiatt valószínűsíthető, hogy inkább van szó tematizálásról, mint a kábítószerhasználat visszaszorítását célzó javaslatról. Az eredeti tervezet szerint évente kötelező lenne a drogteszt, ami több hónapra visszamenően kimutatná a kábítószerhasználatot. Ám annak nem lenne büntetőjogi következménye.
A tervezet ellenzéki körökben általános ellenállást váltott ki. A liberális sajtó alapvetően megrémült attól a gondolattól, hogy a kábítószerfogyasztást kötelező vizsgálaton kimutathatják. A nyugati értékrendet képviselő Demokratikus Koalíció szintén megrémült, és a DK egy budapesti képviselője előre bekészített vizeletmintával sétált be a VIII. kerületi polgármesteri hivatalba, hogy így tiltakozzon a javaslat ellen.
Az indítványt egyelőre úgy tűnik, módosítják, és az iskolákban nem lesz kötelező drogteszt. Az azonban mindent elmond a mai társadalomról, hogy ez milyen mértékű rémületet és ellenállást váltott ki. Reméljük, az újságírók kötelező drogtesztje végül benne lesz a javaslatban. Fontos lenne hiteles adatokhoz jutni arról, hogy a liberális sajtó józan ítélőképességének birtokában népszerűsíti-e a liberalizmust, vagy valamilyen anyag befolyása alatt. Ez különösen abból a szempontból lesz egyre fontosabb, hogy az utóbbi időben több alkalommal is felmerült, hogy egyes liberális sajtóorgánumok együttműködnek külföldi titkosszolgálatokkal. Kötelező kivizsgálásuk egy teljes mértékben támogatandó dolog. Elfogadhatatlan lenne, hogy több millió magyar állampolgár számára kábítószer által befolyásolt ítélőképességű újságírók szolgáltassák a híreket és készen tálalt értékítéletet a világban zajló eseményekről.
Hídfő.net.ru | Drogos újságíró

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/09/kotelezo-drogteszten-bukna-el-liberalis-sajto