2014. január 10., péntek

A hamis proféta a meleg párokról

Ismét a melegekkel kapcsolatos fontos kijelentést tett Ferenc pápa. Bár legutóbbi megnyilatkozására talán nem figyelt fel annyira a világsajtó, mint amikor nyáron a Rio de Janeiro-i útjáról visszatérve beszélt a kérdésről, mégis ez is fontos mérföldkőnek tekinthető. Nyíltsága mintha a Vatikánban is némi zavart keltett volna.
Jól emlékezhetünk arra, amint nyáron Ferenc pápa a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóról hazatéve a repülőn, újságírók előtt az egyházfők közül elsőként beszélt az azonos neműekhez vonzódók ügyéről. "Ha valaki meleg és az Urat keresi, ki vagyok én ahhoz, hogy ítéletet mondjak róla? Mindannyian a testvéreink. Az elveszetteknek segíteni kell" - fogalmazott a pápa.
Az azonos neműekkel kapcsolatos véleménye gyökeresen eltér attól, amit előzőleg sok egyházi személyiség és magát katolikusnak nevező, akár befolyásos személy hangoztatott. Az egyház tanítása ettől persze még nem változik, de nem is kell újraírni a katekézist. Ferenc pápa ugyanis arra világított rá, hogy ennek az üzenete a diszkriminációra való ösztökélés helyett az elesettek, rászorulók társadalomba integrálásának elősegítése. Hogy szavai milyen hatást keltettek a világban, az is mutatja: egy amerikai meleg magazin, a The Advocate Ferenc pápát választotta meg a 2013-as év emberének.
Az egyházfő a fenti gondolatmenetet követte november 29-én, amikor szerzetesrendek vezetőivel találkozott. Beszédét január elején tette közzé a jezsuiták lapja, a La Civiltá Cattolica. Mint fogalmazott, a nevelés szempontjából "számunkra is nagy, időnként nehezen megérthető kihívást jelentenek" az azonos nemű párok". Hozzátette, az egyház nem eshet abba a hibába, hogy e párok gyermekeit "beoltsák" a hit ellen.
Ez a mondata legalább annyira fontos, mint a repülőgépen elhangzott megnyilatkozása, hiszen ezúttal sem akar szőnyeg alá söpörni egy az egyház szempontjából tabunak számító problémát, hanem szembenéz azzal a ténnyel, hogy létrejöhet családi közösség melegek között. Ferenc pápa rámutatott arra, a mai világ kihívásai miatt nem mindegy, miként közvetítik Krisztus üzenetét.
Hogy kijelentésével az egyházban is sokan egyetértenek, bizonyítja Domenico Mogaveronak, Mazara del Vallo olasz egyházmegye püspökének kijelentése, aki a La Stampa napilap múlt vasárnapi számában az azonos neműek kapcsolatának elfogadása mellett foglalt állást. Mint mondta, ellentmondana a keresztény irgalmasságnak és az emberi jogoknak, ha ezekre a párokra úgy tekintenének, mintha nem is léteznének. Ugyanakkor ő sem támogatná azt, hogy a meleg párok kapcsolata törvényileg ugyanolyan elbírálás alá essen, mint a férfi és nő által kötött házasságoké. De bizonyos jogok őket is megilletik - tette hozzá. Teljesen jogosnak tartaná például, ha lehetővé tennék számikra az özvegyi nyugdíj bevezetését.
Enrico Salmi, Parma püspöke, az olasz katolikus püspök kar családügyi felelőse szintén nem támogatná, hogy törvényben ismerjék el az azonos neműek viszonyát, ugyanakkor hitet tett a melegek emberi jogainak védelme mellett. Megfigyelők szerint már ez is némi elmozdulás a korábbi mereven elutasító állásponthoz képest.
Ezek a megnyilatkozások mintha némi zavart keltettek volna a Vatikánban. Federico Lombardi, a Szentszék sajtóirodájának vezetője cáfolta, hogy a pápa nyitni kívánna az azonos neműek kapcsolata ügyében. Kifejtette, csak arra kívánt utalni, hogy az iskolákban különböző társadalmi hátterű gyermekek tanulnak, elvált szülők gyermekei, s akár olyanok is, akiknek a szülei melegek. Mint Lombardi írta, természetes az, hogy az oktatás során mindezt nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Tény, hogy 2010-ben, amikor Argentínában a latin-amerikai országok közül elsőként fogadták el az azonos neműek kapcsolatának törvény előtti elismerésére Jorge Mario Bergoglio, akkor még Buenos Aires érsekeként hevesen bírálta a jogszabályt. Ugyanakkor jól értesült argentin újságírók azt állították, a színfalak mögött Bergoglio már messze nem volt ennyire elutasító.
A kérdés azért is időszerű Olaszországban, mert a napokban tette közzé társadalmi programját Matteo Renzi, a balközép kormánypárt, a Demokrata Párt (PD) múlt év végén megválasztott elnöke. Ennek egyik eleme, hogy javasolja az azonos neműek kapcsolatának törvény előtti elismerését. Úgy véli, a jogszabályt brit példára kellene megalkotni. Olaszországban jelenleg a helyi polgármesteri hivatalok dönthetnek e kapcsolat elismeréséről. Eddig 145 település csatlakozott az előterjesztéshez.
A római kormányzat egyébként eddig két alkalommal, 2002-ben és 2007-ben is napirendre tűzte az azonos neműek törvény előtti elismerésével foglalkozó javaslatot, de törvény végül nem született, részben a Vatikán és az olasz püspökök heves ellenállása miatt.
Az azonos neműek házasodását lehetővé tévő brit törvényt júliusban fogadta el a londoni parlament két háza, hosszas tárgyalássorozat után. A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy e párok 2014. március 29-től akár polgári, akár vallási szertartással házasságra lépjenek egymással.
Rónay Tamás
Népszava

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése