2013. december 27., péntek

A melegjogi aktivisták nem adják fel


Ugandai melegjogi aktivisták azt ígérik, hogy a végsőkig fognak harcolni az ország parlamentje által a napokban elfogadott, drákói szigorúságú törvény ellen, amely végzetesen korlátozná a melegek jogait, illetve büntethetővé tenné a nyíltan vállalt homoszexualitást. A törvény kettőtől életfogytiglanig terjedő büntetéssel sújtaná a visszaeső homoszexuális személyeket - igaz a halálbüntetés lehetőségét a törvényhozók kiemelték a rendelkezései közül.
Frank Mugisha, ismert ugandai melegjogi aktivista jelentette ezt ki riportereknek nyilatkozva, és egyben megígérte, hogy fellebeznek az ugandai alkotmányjogi bírósághoz és az elnökhöz fordulnak, hogy ne írja alá a törvényt. Bírálta a parlementi képviselőket is, mert nevüket adták egy olyan törvényhez, amely szembe megy az elfogadott nemzetközi irányzattal és leleplezi Uganda tudatlanságát ezen a téren is. Mugisha annak a félelmének is hangot adott, hogy Museveni elnök, aki meggyőződéses evangélikus hívő, végül aláírja a törvényt.
Ennek oka elsősorban az országban egyre inkább terjedő homophóbia, a melegekkel szembeni ellenségesség. Tény, hogy a lakosság jelentős része egyetért a törvény elfogadásával. Ezért a melegjogi aktivisták maguk is arra készülnek, hogy a karácsony után mozgósítják saját támogatóikat - a sajtót, a médiát, a civil szervezeteket. Külföldről elsősorban az USA-tól és az EU tagállamai többségétől - köztük Nagy-Britanniától - várnak támogatást.

http://afriport.hu/index.php/politika/97-politika-kelet-afrika/17251-a-melegjogi-aktivistak-nem-adjak-fel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése