2013. november 1., péntek

Konténterekbe csomagolva találták meg a kalábriai templomot

Lefoglalták az olasz hatóságok egy lebontott és már konténerekbe csomagolva a kikötőben elszállításra váró dél-olaszország templom darabjait.
A használaton kívüli kalábriai templomot egy felkapott olasz művész szedte darabokra egy művészeti akció keretében, hogy a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) udvarán építse fel újra. A lefoglalást elrendelő ügyészség szerint azonban nincs meg a műemlék kiviteléhez szükséges minisztériumi engedély, ezért "kulturális javak illegális exportjának kísérlete" címén eljárást indított az ügyben.
A 19. század végén emelt Madonna del Carmine-templom a 2000 lakosú Montegiordano faluban, magántulajdonban lévő telken állt, és a telektulajdonostól vásárolta meg a művész. Darabjai már 11 konténerben vártak behajózásra Gioia Tauro kikötőjében, amikor ügyészségi parancsra a csendőrség csütörtökön lefoglalta a szállítmányt. A hatóságok lefoglalták a templomnak a kalábriai faluban maradt darabjait is.
A templomáthelyezés a 42 éves Francesco Vezzoli, az egyik legdivatosabb és legvitatottabb olasz képzőművész Szentháromság - Művészet, vallás és varázslat elnevezésű programjának része, amelyet a New York-i múzeummal, illetve a Los Angeles-i (Moca) és a római (Maxxi) modern művészetek múzeumával együttműködve valósít meg. A művész Rómában egy stukkóval és vörös bársonnyal díszített galériát épített újra, Los Angelesbe pedig egy "ötvenes évekbeli vidéki mozit" helyez át.
A Long Islandre szállítandó templomot azután vásárolta meg, hogy az interneten felfedezte. Azt tervezte, hogy videós alkotásait vetíti le benne. A programmal Vezzoli azt az elgondolását kívánja érzékeltetni, amely szerint a művészet vallás, és Hollywood varázslata is efelé tart. A művészt az olyan hírességekkel készült munkái tették ismertté, mint Courtney Love, Sharon Stone és Lady Gaga.
A templom lebontása és Amerikába vitelének terve heves vitákat váltott ki Kalábriában, főleg az érintett település lakói tiltakoztak, de csütörtökön tucatnyi olasz civil szervezet is felszólította a kulturális javak minisztériumát, hogy tiltsa meg a templom kivitelét Kalábriából. A művész mindeddig azt állította, hogy rendelkezik a templom Amerikába szállításához szükséges összes engedéllyel. Vezzoli amúgy azt ígérte, hogy New York-i bemutatása után Kalábriában építi fel újra a templomot.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése