2013. november 17., vasárnap

„A Szűzanya nem postai irodavezető, aki naponta üzeneteket küld” – A hamis proféta csütörtöki homíliája

Ferenc pápának nem állt szándékában kritizálni azokat,
akik hisznek a međugorjei üzenetekben

„A pápának nem állt szándékában kritizálni azokat, akik hisznek a međugorjei üzenetekben, annak ellenére sem, hogy az Egyháznak még nincs hivatalos álláspontja ez ügyben, viszont nem is tagadhatja, hisz évről évre óriási számú pozitív lelki gyümölcsöt terem. Bergolio beszéde azoknak szólt, akik ahelyett, hogy Isten kezébe helyeznék magukat, a jövőt kutatják a Szűzanya üzeneteit használva erre” magyarázza a népszerű Vatikán-szakértő, Andrea Tornielli, miután Ferenc pápa a Szent Márta házban tartott prédikációjában kijelentette, hogy „a Szűzanya minden ember édesanyja, nem pedig postai irodavezető, aki naponta üzeneteket küld”.

Tornielli kérem, mondja el, mi az oka annak, hogy úgy gondolja, Ferenc pápa nem Međugorjét akarta kritizálni?

Bergolio már akkor is elmondta ezt, amikor még nem volt pápa. Itt a jövő iránti kíváncsiság van
középpontban, valamint mindaz, ami a titkokkal és az üzentekkel kapcsolatos. Nem tisztességes dolog ezt a prédikációt csak egy jelenésre vonatkoztatni, akár már elfogadottra vagy még nem elismertre, mint amilyen Međugorje is. Tehát, amit a pápa hangsúlyozott az, az, hogy az emberek gyakran, még a buzgó hívek is elkezdenek olyan üzeneteket követni, amelyek valamiféle jelenésekhez kapcsolódnak, és a végén átadják magukat a jövő iráni mértéktelen kíváncsiságnak.

Milyen értelemben természetes az ilyen fajta kíváncsiság, valóban nem keresztényi?

Azért nem, mert ezek az emberek annyira megszállottak, hogy úgy fejtik meg és tárják fel ezeket az üzeneteket, hogy közben elfelejtik az evangélium üzenetét. Megtörténhet az is, hogy jövőbe látás miatt aggodalmaskodunk, miközben azt sem tudjuk élünk-e holnap vagy sem, a halálunk órájában azonban a végítélet mindnyájunkhoz el fog érkezni. A keresztény ember álláspontja a következő: tudja, hogy élete Istentől függ, ezért nem gyötri magát a kíváncsisággal, a jövő kutatásával, nem engedi, hogy az emberiség jövőjével kapcsolatos meghatározott üzeneteket adjanak számára, hanem megelégszik az Evangéliummal.

Mielőtt Bergolio pápa lett, előfordult-e valaha is, hogy kifejtette Međugorjéval kapcsolatos látásmódját?

Sohasem magyarázta meg ezt kimondottan vagy rendszerezetten. Buenos Aires érseksége idején egy Međugorjéval kapcsolatos találkozót szerveztek és Bergolio jól ismert stílusában engedélyt adott a megrendezésre. Emellett Ferenc pápa mély máriás lelkiséget hordoz, amely látszik mindabból, amit tesz, a Salus Populi Romaninál a Mária Maggiore Bazilikában tett állandó látogatásaiból, vagy amikor október 13-án fogadta a Fatimai Szűzanya szobrát, imádkozott előtte, és amikor nagy szelídséggel tartotta kezében a brazíliai Szűzanya kicsi szobrát az „Aparecide”-t.

Milyen értelemben gondolja azt, hogy érdemes megmagyarázni a pápa szavait?
Bergolio egy kifejezetten máriás pápa, aki kinyilvánítja, hogy nincs semmiféle problémája a Szűzanya tisztelet népi kifejezésmódjával. Emlékszem, hogy kinevezése után arra kérte a portugál püspököket, hogy imádkozzanak a beiktatásakor, szentelésekor a Fatimai Szűzanyához. Tehát a pápa nem kétkedéssel tekint az efféle jelenésekre. A kritika nem Međugorjénak szól, hanem egy meghatározott, sajátos csoportnak, akik azt gondolják, hogy több múlik egy havi üzeneten, mint magán Istenen.

Mi az egyház hivatalos álláspontja Međugorjéval kapcsolatban?
Az első véleményből és a zadari nyilatkozatból, amelyet 1991-ben a volt jugoszláviai püspökök mondtak ki, következik „non constat de supernaturalitate”, ami azt jelenti, nem bizonyított a természetfeletti volta. Ez olyan vélemény, ami nem zárja ki a jelenés hiteles voltát a mostari egyházmegye két püspökének erőteljes ellenzése ellenére sem.

Minek alapján gondolja azt, hogy ez a vélemény nem zárja ki a természetfeletti jelenés lehetőségét?
Néhány évvel ezelőtt XVI. Benedek pápa Camillo Ruini bíborosra bízta a jelenések újabb kivizsgálást, amely a végéhez közeledik. Nem várok végleges döntést az egyház részéről, amíg a jelenések tartanak, és amíg újabb üzenetek adatnak.

Mi irányítja a legnagyobb figyelmet Međugorjéra?

Az adatok és az a nagy hatású tény, hogy nagyon sok ember évente ellátogat Međugorjéba. Nem lehet letagadni azt, hogy a jelenések temérdek pozitív lelki gyümölcsöt teremnek, és ez az egyik kritérium, ami alapján az egyház meghozza döntését a jelenésekkel kapcsolatban.

fordította: Sarnyai Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése