2013. november 8., péntek

A hamis próféta a moszkvai patriarchátus küldöttével tárgyalt

A moszkvai patriarchátus külügyminiszterét fogadta Ferenc pápa a Vatikánban.

Hilarion metropolitát, a moszkvai patriarchátus külügyminiszterét fogadta Ferenc pápa kedden a Vatikánban, két héttel Vlagyimir Putyin elnök látogatása előtt.
A pápa a Szent Márta-házban fogadta Volokolamszk metropolitáját - közölte a Szentszék utalva rá, hogy a találkozó, illetve annak helyszíne az egyházak közötti baráti viszonyt kívánta hirdetni.
Hilarion a Kirill pátriárka vezette orosz ortodox egyházban a külügyi kapcsolatokért felelős, vagyis a patriarchátus kulcsembere az egyházakkal és államokkal való diplomáciai kapcsolatok terén. "Külügyminiszteri" kinevezése óta először járt a Vatikánban. A vizit két héttel előzte meg Ferenc pápa és Vlagyimir Putyin november 25-ére kitűzött találkozóját.
Hilariont a szentszéki államtitkárságon is fogadták, és a Vatikánban rendezett Ortodoxok és katolikusok együtt a családért című konferencián is részt vesz.
Hilarion vatikáni látogatásával egy időben Kirill pátriárka a Moszkvában tartózkodó Angelo Scola milánói érseket fogadta. Scola a Vatican Insider olasz hírportálnak nyilatkozva kijelentette: az egyház feladata az, hogy mindenkivel párbeszédet folytasson, és Vlagyimir Putyin "az új világrend jelentős viszonyítási pontjának" számít. Szeptember elején Ferenc pápa levelet küldött Putyin elnöknek a G20-országok szentpétervári csúcstalálkozója alkalmából. Békés megoldás keresését sürgette benne a szíriai konfliktus lezárására.
Vatikáni elemzők szerint a Moszkva és Róma közötti kapcsolattartás a katolikus egyházfő moszkvai útját készítheti elő, ami az elődök, II. János Pál és XVI. Benedek idején nem valósulhatott meg.


MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése