2013. augusztus 29., csütörtök

Egy Szíriában maradt jezsuita vallomása: minden elfogy, csak a szolidaritás növekszik

Frans Van der Lugt holland jezsuita tizenöt hónapja él elszigetelten, fenyegetésben a szíriai Bustan al-Diwanben, a legszegényebbek között. Tizenöt hónapja a hulladékokból és az elhagyott házakban talált maradékokból élnek, és nem tudják, meddig tart még a megszállás.
Bustan al-Diwan, Homs városának legősibb negyede 2012 júniusában került a lázadók kezére, azóta is körbeveszi őket a szíriai hadsereg. Van der Lugt atya biztonsága miatt nagyon aggódik a rend, különösen azóta, hogy közel két hónappal ezelőtt Szíria északi részén elrabolták Paolo Dall’Oglio római jezsuitát.
2012 júniusában Homs egymilliós lakosságából mindössze 200 ezer maradt a lakóhelyén. Van der Lugt atya akkor úgy döntött: marad. Ott marad a frontvonalon, a lázadók által birtokba vett, Aszad mesterlövészei által ellenőrzés alatt tartott területen, az ártatlan keresztény és muzulmán áldozatok mellett.
Ziad Hilal jezsuita Homs egy másik részében él, 900 méterrel távolabb, a hadsereg fennhatósága alá tartozó területen. Ő a napokban egy genfi találkozóra Európába érkezett, tőle származnak a hírek jezsuita testvéréről, aki a külvilágtól elzárva él. Megrendítő írásos tanúságtételt hozott a kis keresztény közösség életéről: nyolcvan keresztény osztozik a városnegyed megmaradt, körülbelül tízezer lakója szegénységében, nyomorában. Semmi mozgásterük nincs.
Van der Lugt leírja, hogy hamarosan éhezni fognak, minden készletük elfogyott. Jelenleg fejenként hetente egy kiló lisztet kapnak, az segíti a túlélést. Nincs gáz, áram, fa, de még a házak ablakai és ajtajai sincsenek már meg, hogy védenének a közeledő hideg ellen.
Ír közössége lelkiállapotáról is: „Heti találkozásaink a szeretet, egymás felé való nyitottság, a kölcsönösség jegyében telnek. Egységes közösségként élünk, erőssé tesz minket, hogy ilyen nehéz körülmények között élünk együtt. Mindannyiunknak egyre nagyobb szüksége van a másik segítségére. Nehéz életkörülményeink ellenére életben tartjuk a reményt Tudjuk, hogy ebben a szenvedésben osztozik velünk az egész szíriai nép, erőt kell adnunk egymásnak a túléléshez. Ily módon megtapasztalhatjuk a szolidaritást, amely lehetővé teszi majd számunkra, hogy új látóhatárokra találjunk” – tájékoztat a Vatican Insider.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése