2013. április 15., hétfő

Szép új világ - egy templom lerombolása

Se hívők, se pénz, se akarat - a 2013. év április elején Franciaországban leromboltak egy 12. században épült, többször újjáépített és a II. Világháborút is sértetlenül átvészelő templomot. (képekkel)
A „hit évében a francia Abbeville városban, mely a Picardie régióban Amiens közelében fekszik, április elején lerombolták a 12. századból származó Saint Jacques d’Abbeville templomot. Az 1482-es és 1737-es években lezajlott többszöri át- és újjáépítés után a templomot 1868 és 1876 között Victor Deleforterie építész tervei alapján neogótikus stílusban építették újjá. Abbeville az Amiens-i egyházmegyéhez tartozik. A templomot, mely a II. világháborúban sértetlen maradt, az elmúlt évtizedekben nem tartották karban. Egy a 2005-ös évben történt viharkár után az épület pusztulása gyors ütemben haladt tovább.
A 2008 óta kormányzó városi közigazgatás kijelentette, hogy nem tudják előteremteni a renováláshoz szükséges pénzösszeget, és ezért biztonsági okokból elhatározták a templom lerombolását. Egy 2010-ben alapított egyesület a templom megmentésére nem tudta a városi hatóságot rávenni terve megváltoztatására. 2013. január 31-én a várospolgármestere elrendelte a „preventív” lerombolást, hogy a templom leomló részei ne veszélyeztethessenek senkit. A képviselő testület február 7-én elfogadta a döntést, melynek költségeit 350 ezer euróra becsülték.
2013. április 15-én és 16-án lerombolták a Saint Jacques templomot, mivel megtartásához hiányzott a pénz és az akarat.
(katolisches info )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése