2013. április 15., hétfő

A hűség jutalma - sportrajongóknak kötelező!

A történet főszereplői: egy 41 éves mexikói takarító, José Mourinho, a Real Madrid vezetőedzője, és a világ legismertebb sportolói közül jónéhány. De elsőrorban a rajongás, a nagylelkűség és a jóakarat. Igaz mese következik nem csak sportrajongóknak.
Abel Rodriguez és CR a kijáróban.jpg
Az ember hajlamos azt hinni, hogy a modern sport már csak a pénzről szól, hogy a főszereplőkből kihaltak olyan értékek, mint a nagylelkűség, a jó szándék, hogy már nincsenek igaz gesztusok. Mai történetünk bebizonyítja ennek ellenkezőjét.
Főhősünk egy bizonyos Abel Rodriguez. Hogy soha nem hallottak még róla? Nem csoda, hiszen egy 41 éves mexikói-amerikai férfiról van szó, aki Los Angelesben metrótakarításból él, de aki Kaliforniában is a spanyol Real Madrid futballcsapatának hatalmas rajongója.
A hozzá hasonló milliókkal ellentétben rajongása nem merül ki abban, hogy megnézi a csapat meccseit a tévében, esetleg vásárol pár, klubcímerrel ellátott relikviát. Abel Rodriguez tavaly már hetedik éve minden nyári szabadságát úgy időzítette, hogy önkéntesként részt vehessen a klub éves Los Angeles-i edzőtáborán.
Az edzéseken labdát szedett, segédkezett a bóják lepakolásában, egyáltalán: bármiben, amiben kellett. Hajnali 5-kor kelt, elautózott a Real Madrid edzésének színhelyére (ami az UCLA, azaz az egyetemi edzőközpont), egész nap segített, majd este 11-re ért haza, hogy aludjon pár órát. Mindezt teljesen ingyen.
A nagy döntés: irány az El Clásico
A rendszeres éves kapcsolat csak tovább növelte a férfi rajongását, aki idén hatalmas döntésre szánta el magát: úgy határozott, hogy minden megtakarítását feláldozva elutazik Madridba, hogy a helyszínen nézze meg az El Clásicót, azaz a Real Madrid és a Barcelona összecsapását – még mielőtt esetleg José Mourinho elhagyná a klubot.
Mindez persze azt is jelentette, hogy a család idén nem megy nyaralni, ezért sokat hezitált a dolgon, végül a felesége és a lánya győzte meg arról, hogy ha már ez élete álma, ne hagyja ki.
Abel Rodriguez végül útra kelt és március első napjaiban megérkezett a Real valdebebasi edzőközpontjához. Se szállása nem volt, se jegye a március 3-i El Clásicóra, és José Mourinhóhoz sem tudott semmilyen elérhetőséget.
A biztonsági őr természetesen nem engedte be az edzőkomplexumba, így hát leült az út szélére, hátha szerencséje lesz. és esetleg arra jár a Real Madrid vezetőedzője. Öt órát várt a hóesésben.
"Csoda" No.1
Abel Rodriguez és José Mourinho.jpgEkkor megjelent Mourinho, aki felismerte „a Los Angeles-i fickót" és megkérdezte, mit keres majd' 10 ezer kilométerre az amerikai várostól. Ő elmesélte, hogyan került Madridba, mire a vezetőedző szólt egy asszisztensnek, és foglaltatott vele egy szobát ugyanabba a hotelbe, ahol a Real Madrid is megszállt a meccs előtt. Majd felszólította Abel Rodriguezt, hogy menjen, pihenjen le, másnap pedig csatlakozzon a csapathoz az edzőpályán.
A mérkőzés előtti este a világ egyik legjobban fizetett sztáredzője és az ismeretlen mexikói takarító másfél órát töltöttek kettesben, mielőtt csatlakoztak volna vacsorára Mourinho stábjához. Abel Rodriguez elmondta, hogy a meccs után visszautazik az Egyesült Államokba, ám ekkor Mourinho közölte vele, hogy szeretné, ha a férfi a Manchester United elleni idegenbeli Bajnokok Ligája összecsapásra is a csapattal tartana.
„Azt mondtam neki: 'Kizárt, hogy visszautazz, velünk tartasz Manchesterbe a nyolcaddöntős mérkőzésre. Te segítesz nekünk, és közben egy még nagyobb álmod teljesül: belülről láthatsz egy Bajnokok Ligája mérkőzést" – nyilatkozta az esetről José Mourinho a Sports Illustratednek.
Egy ilyen meghívásra természetesen nem lehet nemet mondani, különösen, hogy minden hiába erősködött a mexikói férfi, hogy kifizeti az útját, Mourinho mosolygott, megrázta a fejét, majd azt mondta: „Amikor velem tartasz Európában, nem fizetsz te semmit!".
Közben a Real Madrid 2-1-re megnyerte az El Clásicót, amit Abel Rodriguez természetesen nagyon jó helyről nézett végig, majd belátogathatott az öltözőbe, ahol közös fotókat készített Cristiano Ronaldóval, és a mérkőzést szintén megtekintő argentin futballistennel, Diego Maradonával.
Abel Rodriguez és Maradona.jpg
"Csoda" No.2
Ezután következett a manchesteri mérkőzés, ahová Abel Rodriguez a Real Madrid stábjának tagjaként, mint a szerelésekért felelős egyik ember, segédedző-asszisztens és kabala utazott. (Mourinho és a játékosok a hasát simogatták pozitív hullámokért.)
A 41 éves mexikói takarító a tévében is látható volt, amint a Manchester United menedzsere, Sir Alex Ferguson mellett sétál ki a pályára, egy, a YouTube-ra feltöltött videón pedig Cristiano Ronaldo mellett látható a játékoskijáróban. (Az alábbi videón 0'32"-nél neki mutogat egy másik stábtag.)
Beszálltak a manchesteriek is
Pár perccel azelőtt, hogy ez a videó elkészült, a Manchester United mexikói játékosa, Javier Hernandez lépett oda hozzá és megkérdezte, mit szólna, ha a meccs után neki adná a mezét. Hogy honnan tudott egyáltalán róla? Nos, mint utólag kiderült, José Mourinho kérte meg erre a szívességre.
„Úgy kezeltek, mintha tényleg a csapat tagja lennék. Még az unokáimnak is mesélni fogom" – mondta Abel Rodriguez.
Chicharito meze.jpgA mérkőzés után (melyen néhány bírói döntés, egyebek mellett Nani megkérdőjelezhető kiállítása is borzolta az angol kedélyeket) Sir Alex Ferguson nem is állt szóba a sajtóval – Rodriguezzel viszont igen, amikor arra kérte, ugyan sürgesse már meg kicsit Mourinhót a szokásos borozásra.
„Kijött az öltözőből egy pohár borral a kezében és azt mondta: 'Szólj Josénak, hogy várja a bor, mondd meg neki, hogy siessen!'" – mesélte a mexikói.
És még mindig nem volt vége a hihetetlen események sorozatának, hiszen főhősünk volt az, akit a Real védője, Marcelo megkért, hogy segítsen neki mezt cserélni a Manchester sztárjával, Robin van Persie-vel, közben pedig annyi emléktárgyat szedett össze, amennyit csak bírt.
Kacsintás a repülőn
Természetesen Javier Hernandez is betartotta az ígéretét (a dedikált mez itt látható jobbra), mi több, alaposan el is beszélgettek. „Az első kérdése az volt, hogy mióta dolgozom a Real Madridnál? Mire én mondtam, hogy igazság szerint nem is dolgozom nekik, majd elmeséltem, mi történt. Elsőre sokkolta a történet, majd a végén csak annyit mondott: ez csodálatos!".
De minden tárgyi emlék eltörpül az élmények mellett – állítja Abel Rodriguez -, aki talán arra a cinkos kacsintásra emlékszik a legszívesebben, amit José Mourinhótól kapott a visszaúton a repülőn.
A történet vége a madridi visszaérkezés, ahol a mexikói takarító – megbízásának megfelelően – segített lepakolni a csapat csomagjait, majd felszállt az Amerikába tartó repülőre.
A mai napig sincsen semmilyen elérhetősége José Mourinhóhoz.
(Kívül tágasabb blog)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése