2012. február 5., vasárnap

Vitaminokról röviden...

Szervezetünk számára alapvető fontosságúak a vitaminok. Ezeket a vegyületeket, kevés kivételtől eltekintve, szervezetünk nem képes előállítani. Mind a kevés, mind pedig a túlzott bevitel okozhat problémákat. Rengeteg készítmény létezik már, amelyek a napi beviteli szintet biztosítják, de mint mindenben ebben az esetben is a természetes forrás a legjobb.
A vitaminok táplálkozás során kerülnek be a szervezetünkbe. A mindennapi kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás kielégíti a vitamin igényünket. Fontos figyelni azonban az ételek elkészítésére, hiszen hiába magas egy élelmiszer vitamin tartalma, ha a túlzott hevítés miatt akár 50%-kal is csökkenhet ez a szint. A vitaminokból fontos beviteli mennyiség nagyban függ a vitamin fajtájától. A C-vitaminból ez elérheti a 1000 milligrammot, míg a B12-ból csak néhány mikrogramm kell.
A vitaminok két csoportra oszthatóak, a zsírban- és a vízben oldódóakra. A zsírban oldódóak hosszabb ideig raktározódnak szervezetünkben. Ezekből leggyakrabban túladagolás jöhet létre, főként a nem megfelelően szedett vitaminkészítményeknek köszönhetően.
Zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K
A vízben oldódó vitaminok csak néhány napig raktározódnak a szervezetünkben, így ezek pótlásáról minden nap gondoskodni kell. Ezeknek a vitaminoknak a hiánya alakulhat ki leggyakrabban a nem megfelelő táplálkozás következtében.
Vízben oldódó vitaminok: C, B-vitamin csoport.

Réti Boglárka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése