2012. február 5., vasárnap

Áthelyezik a lourdes-i medencéket

A lourdes-i kegyhely fenntartói azt tervezik, hogy áthelyezik a medencéket, melyek vizébe a betegek és a zarándokok mártóznak. A jelenlegi medencéket az 1950-es években építették, és a jelenések barlangjának folytatásaként, a Gave folyó partján helyezkednek el. Annak a pataknak a vize táplálja őket, melyet a Szent Szűz kérésére Bernadette Soubirous fakasztott.
A jelenlegi medencéknek van néhány olyan negatívumuk, melyek a mostani helyükön nem küszöbölhetők ki: hűvös van az épületben, sétaút vezet keresztül azon a részen, ahol a bejutásra várakozók sorban állnak, stb. Ezeknek a problémáknak a megoldásán már húsz évvel ezelőtt is gondolkodtak, de akkor nem jutottak eredményre - írja a La Croix.
Jacques Perrier lourdes-i püspök 2009-ben úgy döntött, hogy áthelyezik a medencéket, és idén január 18-án, a lourdes-i jelenések elismerésének 150. évfordulója napján hivatalosan is bejelentette, hogy 2014-2015-re átalakítják a kegyhelyet. A megvalósítandó építészeti terv célja az, hogy kényelmesebb körülményeket biztosítsanak a medencékben megmártózni kívánó zarándokoknak. A projekt a Siloe nevet kapta, arról a híres, evangéliumi tóról, melynek vizével Jézus meggyógyított egy vakot.

Két éve zajlik a terv kidolgozása. Megvizsgálták, melyek azok a helyek, amelyeket semmiképpen nem érhet el semmilyen áradás, és végül a Gave folyó túloldalán, a Szent Bernadett templom közelében találták meg a megfelelő területet. A tervnek része az is, hogy torlódás nélkül kezelni tudják a fürdésre várakozó, áltagosan évi 400.000 zarándokot. 2011 őszén pályázatot írtak ki a kivitelezésre, a döntést pedig idén április végén hozzák majd meg. A munkálatok nagyjából 4 millió euróba kerülnek majd.
Magyar Kurír

Franciaországban 84%-ban keresztény helyeket gyaláznak meg

Az országban az elmúlt két év alatt közel megduplázódott a megszentségtelenítő cselekmények száma.
Francia kormányzati információforrások szerint 2010-ben 522 helyszínen történt megszentségtelenítő cselekmény. Ez 34%-os növekedés a 2009-es adathoz képest (389 cselekmény), ami 46%-kal magasabb, mint a 2008-as szám (266 cselekmény). A megszentségtelenítések száma tehát két év alatt 96%-os növekedést mutat.

2010-ben 214 alkalommal gyaláztak meg temetőt, 272 alkalommal kápolnát, 26 esetben háborús emlékművet, 10 esetben keresztet vagy kálváriát.

Brice Hortefeux volt francia belügyminiszter az üggyel kapcsolatban 2010. november 2-án levélben fordult az Európa Tanács Emberi Jogi Bizottságának megbízottjához, amelyben felhívja figyelmét a vandál cselekmények számára és annak növekedésére, elsősorban a keresztény helyek vonatkozásában. Mint írja, „2010-ben 485 temetőt és istentiszteleti helyet gyaláztak meg, közülük 410 keresztény, 40 muzulmán, 35 pedig zsidó” – tudósít az európai keresztényellenességet figyelő Intolerance Against Christians internetes oldal. 

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése