2023. szeptember 19., kedd

MI AZ A KERESZTÉNY MISZTIKUS?

 

A misztikusok azok az emberek, akik olyan egyedülálló kapcsolata van Istennel, amit sokan nem értünk.
Sok spirituális hagyományban a „miszticizmusra” vagy a „miszticizmusra” utalnak. A katolikus hit hagyományai szerint ennek különleges meghatározása van, és számos szentet ír le, akiket misztikusként ismernek.
A misztikum szó nem meglepő módon kapcsolódik a "rejtély" szóhoz. Ebben a kontextusban a misztikus lét automatikusan rejtélybe burkolódik, és nehéz kívülről leírni.
A keresztény hagyományban a misztikum viszont elég egyszerű, és bizonyos értelemben minden keresztény célja.
A katolikus enciklopédia így magyarázza: „A misztikum ezt tekinti a végnek ... az emberi lélek közvetlen egyesülése az Isteniséggel az elmélkedés és a szeretet által, és igyekszik meghatározni a folyamatokat és eszközöket ennek a célnak a megvalósításához.
Ez az elmélkedés a misztika szerint nem puszta végtelen analóg ismeretén alapszik, hanem a végtelenség közvetlen és közvetlen megérzésén.
A misztikus az, aki Istennel való egyesülésre vágyik, és aktívan igyekszik előmozdítani ezt az egyesülést. Néha ez az egyesülés csodával határos módon extázison vagy spirituális látomásokon keresztül fejezi ki magát, de ez nem mindig van így.
Egy igazi misztikus nem keresi ezeket a rendkívüli élményeket, hanem gyakran előfordulnak, mert a szíve olyan mély egyesülésben van Istennel.
A misztikusok gyakran titokzatos emberek, mert részben ebben a világban, részben a túlvilágon élnek. Istennel való egyesülésük olyan közel van, hogy nehezen maradnak a földön, mert mindig arra vágynak, hogy teljesen egyesüljenek a végső szeretetükkel.
Az Egyház tele van misztikusokkal, és bizonyos értelemben minden szentet „misztikusnak” lehet tekinteni a maga módján. Mindenki arra vágyott, hogy teljes mértékben kapcsolódjon Istenhez, és kövesse az ő akaratát, hogy elérje ezt a cél A leghíresebb misztikusok közül néhány: Szent Pio atya, Keresztes Szent János, Avilai Szent Teréz és Szent Margherita Maria Alacoque.
Bizonyos értelemben nem az a cél, hogy misztikussá váljunk, mintha meghódítandó cím lenne, hanem az Istennel való mély, szeretetteljes egyesülés elérése. Ezért kell mindannyian "misztikusnak" lennünk a magunk módján, életünket a végső cél felé orientálva, ami lenne teljesen megvalósult életünk végéig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése