Az 5. ausztrál plenáris zsinat (október 3-10.) - az ausztrál szinódus - nyitó miséje a sydney-i katedrális előtt kezdődött egy "füstölési szertartással", amelynek célja, hogy "megtisztítsa a rossz szellemeket a környékről".

Egy sámán eukaliptusz ágakat és leveleket vágott máglyára, nagy szürke füstfelhőket küldve a "szent térre". Eközben egy idősebb női társa arra invitált mindenkit, hogy "sétáljon át a füstön, mosakodjon meg a füsttel". Kérte, hogy "ne féljenek", mivel "ez egy régi szertartás és hagyomány része".

Általában a Novus Ordo igyekszik megszabadulni a "régi szertartásoktól és hagyományoktól". Néhányan átsétáltak a "tisztító" füstön, köztük a 67 éves Timothy Costelloe perthi érsek és a társelnökök. Anyanyelvi énekek hangzottak el didgeridókból és kopogó botokból álló együttes kíséretében, miközben a női sámán megidézte a bálványokat: "Jöjjetek, jó szellemek, és legyetek velünk ezen a napon".

Végül a sámán vezette a templomba vonuló menetet. Őt követte az érsek és a papok. Az étkezőasztal lábánál a sámán folyamatosan integetett az ágával, valószínűleg azért, hogy megtisztítsa azt a Novus Ordo visszaéléseitől.

A pogányságba való visszaesése után Costelloe a szentbeszédében ragaszkodott ahhoz, hogy "vissza akarja téríteni az egyházat Krisztushoz, és vissza akarja téríteni Krisztust az egyházhoz".

https://gloria.tv/post/3Scxo7WQkYLJDPnVn4gQRj2b6