Arthur Roche érsek, az Istentisztelet Kongregáció katolikusellenes titkára, akit háttérbe szorította a már nyugdíjba vonult Sarah bíborost, támadást indított a latin szentmise ellen.

Az UnaVoceScotland.org (február 21) közzétette a angol fordítást egy Roche által írt, 2020. február 19-i esszéből, amelyet minden püspöknek továbbítottak.

Az esszé valószínűtlen módon azt állítja, hogy az új mise a római rítus "hiteles fejlődése", és végrehajtását "egyházi kötelességnek" nevezi - bár senki nem követi a Novus Ordót, amelyet csak ürügyként használnak üres liturgikus kísérletekhez.

Roche elmondja a viccet, hogy a Novus Ordo "több áldozati szókincset tartalmaz, mint az 1570-es misekönyv", miközben a latin misétől meg kellett szabadulni az állítólagos "ismétlésektől" és "gyűjtőszavaktól".

Úgy véli, hogy a Novus Ordo bevezetésére a második vatikáni zsinat "teológiai tartalmának" fogadtatása miatt volt szükség, amely tudatában volt a "megváltozott világnak". A második vatikáni zsinat azonban csak pásztor zsinat volt, és a "megváltozott világnak" alig volt igénye a Novus Ordóra.

Roche a liturgia "klerikális elképzelését" kritizálja, amelyben a "papság egyedül" aktív, a hívek "passzívak", és ahol a "pap egyedül" ünnepel. Ez szépen tükrözi a Novus Ordo valóságot, például a temetéseket és esküvőket, ahol a pap magának beszél, mert a hallgatóság a legalapvetőbb liturgikus válaszokat sem ismeri.

https://gloria.tv/post/j8ghG23rbtna4rF2Py6KR9L7a