2020. augusztus 27., csütörtök

Bántalmazási kamu áldozat: Felmentették az apátot, de ettől független megbüntették

A Vatikán megállapította, hogy az angol ampleforthi Cuthbert Madden bencés apát nem bűnös - írja Gabriel Everitt atya, az adminisztrátor jelenlegi priorja egy augusztus 24-ei emailben.

Maddent 2016-ban eltávolították, miután tévesen "szexuális bántalmazásokkal" vádolták és el is tiltották a nyílt lelkészségtől. Eközben az egyház komolyan vette a híres bántalmazási ügyvéd, Richard Scorer hazugságait, aki a felperest képviselte.

Scorer a Nemzeti Szekuláris Társaság elnökhelyettese, ami a kereszténység ellen kampányol.

Az apát tagadta a vádakat, melyek az 1990-es években történtek elvileg, amikor az Ampleforth Főiskola igazgatója volt, és többek között azzal vádolták, hogy egy diák combját simogatta.

Három hónapon belül a North Yorkshire rendőrség lezárta a nyomozást, mert "nem volt bizonyíték" a bűntettre, akit kihallgattak a nyomozók.

A Katolikus Biztonsági Tanácsadó Szolgálat (CSAS) értékelési panele megállapította egy külön nyomozásban, hogy nem történt semmilyen szexuális szabályszegés.

Ettől független a Vatikánt ez nem érdekelte. Sőt, nem akarják, hogy visszatérjen a közösségbe, még sima szerzetesként sem, és megparancsolták neki, hogy keressen egy másik kolostort.

Ampleforth apátsága a legnagyobb bencés apátság Angliában. 1962-ben több, mint 200 szerzetes volt a közösségben.

Ma a második vatikáni zsinat miatt csak 58 maradt, akik nagy része idős. Madden sokak szerint egy "intelligens és jó ember". Ő volt az igazgató és biológiát tanított az apátság iskolájában. A kolostorhoz csatlakozás előtt főorvos volt.

Madden egy kitartó ember, aki mindössze napi 3-4 órát szokott aludni.

https://gloria.tv/post/QZRtX8kArpyz1hZpFB4ziqhFS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése