A papi cölibátus védelmére kelt a pán-amazóniai szinóduson mondott felszólalásában a perui Moyobamba püspöke, Rafael Escudero López-Brea (a képen). Az erről szóló beszámolót maga a moyobambai egyházmegye honlapja közölte.
Mint írják, a püspök a szinódus munkadokumentumának 129. pontjával kapcsolatban fejtette ki az észrevételeit. Az Instrumentum Laboris e pontja annak megvitatását indítványozza, hogy az amazóniai térség egyes területein lehessen helyi családos férfiakat is pappá szentelni, hogy ők mutathassanak be szentmisét és szolgáltathassák ki az Oltáriszentséget.
Mint Escudero püspök kifejtette: azért pappá szentelni valakit, hogy kizárólag szentségek kiszolgáltatója legyen (munus sanctificandi), de közben ne gyakorolja (ne tudja gyakorolni) a tanítás és a kormányzás papi feladatait is (munera docendi és regendi), "újdonságot jelentene az egyházi életben, abban a szentségi-hierarchikus felépítésben, amelyre az Egyháznak isteni megbízatása van".
A püspök szerint ezzel a pap puszta "funkcionáriussá" válna valódi pásztor helyett. Escudero püspök hangsúlyozta: amazóniai püspökként szerzett tapasztalatai mondatják vele, hogy a szentségek kiszolgáltatása mellett ezeknek a közösségeknek "olyan evangelizációra is szüksége van, amely Jézus Krisztust az ember, a népek, és a kultúrák egyedüli megváltójaként hirdeti".
A moyobambai püspök a felszólalásában a püspökök felelősségére is utalt az egyes területek paphiányának kialakulásában:
Nincs hiány ma hivatásokból és papokból azokban az egyházmegyékben és szerzetesi közösségekben, amelyek az Egyház egészséges tanítása szerint formálódnak, és ahol hiteles keresztény lelkiség szerint élnek.