voderholzer.jpgRainer Woelki bíboros kölni érsekkel együtt alternatív témákat ajánlott megvitatásra a "szinódusi út" keretében Rudolf Voderholzer regensburgi püspök (a képen), mivel szerinte a 2020 tavaszán kezdődő tanácskozássorozat (a német püspöki kar többsége által már korábban elfogadott) témái nem tükrözik a németországi egyház válságának realitásait, és mert olyan téves és megalapozatlan feltevésekből indulnak ki, mint pl. hogy a szexuális visszaélések kezeléséhez az Egyház papi cölibátusról, a nők felszentelt szolgálatáról, vagy a szexuális erkölcsökről szóló tanításait kellene megreformálni.
Voderholzer püspök a szeptember 25-ei közleményében leszögezi, hogy ő ezekre a vitatémákra nemmel szavazott. Mint írja:
Az, hogy nemmel szavaztam, nem azt jelenti, hogy eleve kivonom magamat a vitákból. Továbbra is szeretnék azokban résztvenni és azokhoz hozzájárulni. Nem vagyok azzal vádolható, hogy megtagadom azt a párbeszédet, amire Ferenc pápa kifejezetten buzdított minket. De emlékeztetnék rá, hogy nem várok sokat, mivel nem látom, hogy a feltételek a valódi "párbeszédre" adottak lennének.
A Woelki bíboros és Voderholzer püspök által javasolt témákat ("evangelizáció", "világi hivatások", "katekézis", "a hivatások szolgálata", stb.) a püspöki konferencia többsége elvetette. Talán részben erre is reagálva, a regensburgi püspök a közleménye végén kijelenti:
Ami a szinódusi folyamatot illeti, fenntartom a jogot, hogy ha szükséges, teljesen kilépjek majd belőle az első tapasztalatok után.
Mint korábban írtuk, a német püspöki konferencia tagjai közül mindössze három püspök (Rudolf Voderholzer, regensburgi püspök; Rainer Woelki bíboros, kölni érsek; és Konrad Zdarsa, augsburgi püspök) nem fogadta el a "szinódusi út" tervezetét. Ezt nekik a nyilvánosság felé külön jelezniük kellett, mivel a püspöki kar elnöke, Reinhard Marx bíboros úgy számolt be a sajtónak a "szinódusi út" megszavazásáról, mintha az a teljes püspöki kar egyhangú támogatását élvezte volna.
Rudolf Voderholzer egyike volt annak a hét német püspöknek is, akik panasszal éltek a Szentszéknél a püspöki konferenciájuk - azóta már a német egyházmegyék többségében elfogadott - interkommúnió-tervezete ellen. A regensburgi egyházmegyében a püspök ennek megfelelően nem engedélyezte a katolikus hívek protestáns házastársainak áldoztatását. Igaz, amióta Ferenc pápa ebben a döntést végülis az egyes német egyházmegyék püspökeire bízta, Voderholzer püspök hangját többé nem lehetett már hallani a témában.


https://katolikusvalasz.blog.hu/2019/09/25/kozlemenyben_hatarolodik_el_regensburg_puspoke_a_szakadar_szinodusi_uttol

Tizenkét német püspök is elutasította a "szinódusi út" tervezetét

slider_woelki_jpg_1283516397_1.jpgA német püspöki konferencia 69 tagjából 12 püspök nem írta alá a "szinódusi út" tervezetének támogatását - tudta meg az osztrák kath.net katolikus hírportál.
A regensburgi püspök tegnapi közleménye után ma Rainer Woelki bíboros, kölni érsek is nyilvánosan felvállalta a szembehelyezkedését a szakadár útra terelt reformtörekvésekkel szemben.
Ebben a formájában nem támogathattam a tervezetet [ti. a szinódusi útét - KV szerk.], de nem akarom elutasítani a párbeszédet. Próbáljuk meg együtt megújítani az Egyházat, de ennek a megújulásnak a hitben kell történnie, a kapcsolatunknak kell megújulnia Krisztussal!
- írja a bíboros a saját Twitter oldalán.
A német püspöki konferencia Reinhard Marx bíboros elnökletével szeptember 23-26-a között tartott plenáris ülést, amelyen a "szinódusi út" eljárásrendjét a többség támogatásával elfogadták.

https://katolikusvalasz.blog.hu/2019/09/26/tizenket_nemet_puspok_is_elutasitotta_a_szinodusi_ut_tervezetet

Kapcsolódó cikkeink:
- Közleményben határolódik el Regensburg püspöke a szakadár "szinódusi úttól"
- A német egyház az elszakadás szélén táncol
- Kisajátítja a német püspöki kar kommunikációját a "reformer" többség