Az ereklye végső nyughelyére bárki tehet javaslatot egy online felületen keresztül.

Londonban egy köztisztaságért felelős cég találta meg egy szemeteskukában Szent I. Kelemen pápa egy csontereklyéjét. A piros és arany pecséttel lezárt szent ereklyét a cég munkásai találták meg még tavaly, egy rutin kukaürítés során.
Az cég most a nyilvánossághoz fordulva kér javaslatokat arról, hová kerüljön az ereklye. "Elképzelhetik, hogy csodálkoztunk, amikor rájöttünk, hogy a begyűjtő csapatunk egy pápa csontdarabját találta meg." - nyilatkozta James Rubin, az Enviro Waste cég tulajdonosa. "Ez nem olyasmi, amire számítana az ember, még a mi szakmánkban sem."
Tudjuk, milyen fontos darabja ez a történelemnek, és nagyon szeretnénk megtalálni a legmegfelelőbb helyet a végső nyugalomba helyezésre. Ezért kérjük a nyilvánosság segítségét.
Az elmúlt évtizedekben egyre növekvő aggodalom övezi a szent ereklyék kezelésének módját. A hatályos kánonjog szerint "teljességgel tilos" eladni őket, több ereklyét is azonban eltávolítottak vagy megsemmisítettek templomok átszervezésekor, a II. Vatikáni Zsinat utáni változások időszakában.
Kelemen pápa ereklyéjével kapcsolatban Georges Kazan, a finnországi Turkui Egyetem kutatója úgy nyilatkozott a MailOnline-nak: "Ellophatták, valakinek a tulajdona lehetett, és véletlenül kidobhatták."
"Ha hiteles, úgy ez nem az a dolog, amit csak úgy kidobsz. Szép darabnak látszik, egy csont meglehetősen nagy darabkája." - tette hozzá a szakértő.
A hagyomány szerint Szent I. Kelemen pápa Kr. u. 88 és 99 között volt az Egyház pápája. A szent pápa egyike az "apostoli atyáknak", vagyis azoknak a teológusoknak, akik személyesen ismerték a tizenkét apostolok valamelyikét.
Az ereklye végső nyughelyére bárki tehet javaslatot ezen az online felületen keresztül.