„Isten házának ajtaját szélesre kell tárni és mindenki számára kell benne helynek lennie” – idézték a püspökök Ferenc pápa korábbi szavait

Kimondottan engedékeny hangon beszéltek a meleg és elvált katolikusok kérdéséről hétfőn a Vatikánban egy püspöki találkozón, ahol a világ minden tájáról összegyűltek egyházi vezetők. Ez a katolikus egyház eddigi merev hozzáállásának lehetséges lazulását mutathatja – véli a The New York Times. A résztvevők arra hívták fel a papok figyelmét, hogy az együttélés minden formájában a pozitívumokat keressék.
A zsinatot Ferenc pápa hívta össze, hogy megvitassák a család szerepét a mai társadalomban. Két hétig tart a tanácskozás, a hétfőn kiadott közlemény az első hét tanulságait foglalja össze.
A püspökök felszólították arra a papokat, hogy forduljanak nagyobb engedékenységgel azon hívek felé, akik eltérnek a katolikus ideáltól. A közlemény szerint „bátor lelkészi döntésre” van szükség ahhoz, hogy reflektálni tudjanak a tradicionális családmodellen kívüli kapcsolatok sokszínűségére.
Azt kérték a papoktól, hogy tanúsítsanak elfogadóbb hozzáállást a melegek iránt, akik ugyanúgy értékesek a keresztény közösségek számára és az is elhangzott, hogy az elvált és újranősült katolikusok iránt tartózkodjanak bármi olyan megjegyzéstől vagy viselkedéstől, ami miatt diszkriminálva érezhetnék magukat.
A püspökök azt hangsúlyozták, hogy tisztelettel kell tekinteni azokra is, akik az egyház életében a hagyományoktól eltérően akarnak részt venni és nem az eltérésekre kell figyelni, hanem a pozitív értékekre.
Az irányelvek megvitatását folytatják, azokat részletesen kidolgozzák, mielőtt véglegesen elfogadásra kerülnek. Noha az egyház továbbra is elsődlegesnek tartja a férfi és nő felbonthatatlan kapcsolatának szentségét, elkötelezett az iránt, hogy üzenete a mai társadalomban is időszerű legyen.
hír24
A Vatikánban ülésező Püspöki Szinódus NAGY TISZTELETTEL fordul a homoszexuálisok és a nem hagyományos párok felé. Nem látja okát a katolikus egyház, hogy ne lehetnének az egyház hasznos, megbecsült tagjai.
vat
“El kell őket fogadnunk olyan embereknek – amilyenek! (Márminthogy az egyháznak kell elfogadnia!) Meg kell őket értenünk, és segíteni és ösztönözni kell ezeket az embereket, hogy megtalálják Istent. Ha támogatjuk őket, hasznos tagjai lehetnek az egyháznak. És ez vonatkozik az elvált párokra, a második házasságban élőkre, és a nem hagyományos párokra egyaránt” – mondta Erdő Péter bíboros, majd egyórás beszédében tegnap.
“A homoszekszuálisok között igen sok okos, tehetséges ember van, akik a keresztény közösségek javára válhatnak. Fogadjuk be őket egyházunkba, közösségünkbe. Nyilvánvaló persze, hogy ez nem oldja fel az egyház szexuális orientációjával kapcsolatos problémákat, és nem okozhat kárt a katolikus tanítás irányelveiben, ami a család és a házasság intézményét illeti”

Erdő Péter ugyanakkor hangsúlyozta: “az azonos neműek házassága ma morális kérdés, és nem szabad ezt a fajta kapcsolatot a hagyományos családok szintjére emelni.”
Erdő Péter szerint az egynemű párok által nevelt gyermekekre az egyháznak különös gondot kell fordítania. Ennek a törekvésnek prioritást kell élveznie. Emlékeztetett arra, hogy az egynemű párok gyermekörökbefogadását a római egyház 2003 – ban “mélyen erkölcstelennek” és a “gyermek helyzetével való visszaélésre alkalmasnak” minősítette.
A magyar bíboros kifejtette, hogy az egyháznak támogatnia kell az elvált, és ismét megházasodott katolikus vallásúakat, valamint a polgári házasságkötés során egybekelteket, illetve a csak egyszerűen együttélő párokat. “A polgári házasságkötés intézménye új helyzetet teremtett az egyház számára. És bár az ő véleménye szerint a polgári házasság intézményében, illetve az együttélő párok tekintetében ez a két modell nem igazán felel meg a házasság szentségének, a katolikus egyháznak gondoskodnia kell a lelkipásztori feladatok biztosításáról ezeknek a pároknak is.
“Ezek a kapcsolatok sok esetben valódi családi értékeket hordoznak, és bennük fellelhető a család mint kötelék utáni vágy.”
Erdő Péter beszéde az október 5-én kezdődött Püspöki Szinóduson hangzott el, amelynek témája a család.