2014. július 16., szerda

660 pedofilgyanús embert fogtak el Nagy-Britanniában

Hatszázhatvan embert gyanúsítanak pedofíliával Nagy-Britanniában, írja a Telegraph és a BBC. Az egész országra kiterjedő rendőri akcióban orvosokat, tanárokat, gondozókat és volt rendőröket vettek őrizetbe. A többségük büntetlen előéletű, korábban fel sem merült, hogy szexuális bűncselekményeket követtek volna el. Ugyanakkor horogra akadt harminckilenc olyan erőszaktevő, akik szerepeltek a nyilvántartásban.
A brit FBI-nak is nevezett, szervezett bűnözés elleni hivatal, az NCA szerint négyszáz gyereket sikerült megóvni, köztük olyanokat, akiket a feltételezett pedofilok gondjaira bíztak.
Volt vagy jelenlegi kormánytag nincs a gyanúsítottak között.
Phil Gormley, az NCA főigazgató-helyettese elmondta: ennyire összehangolt és célzott akcióra még nem volt példa Nagy-Britanniában. Az előkészítés fél éven át tartott: 833 házkutatás volt, és 9172 mobiltelefont, adathordozót és számítógépet vizsgáltak át.
Gormley szerint a pedofilok tévednek, amikor azt hiszik, hogy a web sötét oldalán rejtve maradnak az üzelmeik. Ezzel az úgynevezett deep webre gondolt, ami a keresőmotoroktól biztonságos távolban, különféle titkosító algoritmusokkal védve működik, és leginkább illegális tevékenységeket folytatnak rajta. De sokat segít diktatúrában élő internetezőknek is kicselezni a cenzúrát, vagy névtelennek maradni olyan helyzetbe, amikor szimplán a véleményéért komoly retorziók érhetik az embert.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése