2014. június 5., csütörtök

Lemondott a szcientológusok magyarországi elnöke

A szcientológusok keze már a Duna Televízióig is elér? Annyi bizonyos: nem technikai okok miatt maradt el hétfőn a róluk szóló leleplező film. Közben minden idők legdögösebb szcientológus elnökének távozására is fény derül.

Nagyot csalódtak azok a nézők, akik hétfő este a Duna Televízió Dokureflex sorozatában A szcientológia ügynökei című filmet várták. A kiadott műsorrendtől eltérően ugyanis egy csángó témájú riport ment adásba. A csatorna ügyfélszolgálatán az okokról annyit mondanak: jogvita támadt a vetítés körül, de több információval nem tudnak szolgálni, így azzal sem, hogy mikor kerül adásba a 2012-es német dokumentumfilm.


valasz.hu/data/cikk/10/383/cikk_100383/weith_katalin_cikk740_MG_2515.jpgWeith Katalin

Weith Katalin, a szcientológusok korábbi elnöke

Fotó: Heti Válasz Online

Az ember ilyenkor gyanút fog: nyilván a perekkel előszeretettel fenyegetőző szcientológusok állnak a cenzúra mögött, és már hívja is az egyház elnökét, Weith Katalint. Az első meglepetés: kiderül, hogy régi ismerősünk – akivel annak idején oly kedélyesen kardozós interjút készítettünk – már nemhogy nem elnök, de még csak nem is szcientológus. Csak nem ön is a nagy kilépők sorát gyarapítja? – kérdezzük tőle, de lehűti lelkesedésünket: „A szcientológiában nincs olyan, hogy kilépés/belépés. Nem hagytam ott őket, csak – fogalmazzunk így – már nem vagyunk kapcsolatban.” Mint mondja, könyvkiadással foglalkozik, és „Hollywood-közeli filmek” producerként tevékenykedik – való igaz, mostanában a Facebookon egyre-másra kapjuk tőle az amerikai forgatásokról készült fényképeket.

A szervezet új elnöke egyébként az a Gál Zsuzsa, akinek neve a szcientológia egyik fedőszerveként működő Alkalmazott Oktatástan Kht. tulajdonosaként vált ismertté. Néhány éve ugyanis – sokak felháborodására – kiderült, hogy a cég szerepet kapott a pedagógusok kötelező továbbképzésében. (Hiller István akkori oktatási miniszter becsületére legyen mondva, hogy amint értesült a kht. hátteréről, visszavonta az engedélyüket.)

Ami a műsorváltozást illeti: tudomásunk szerint a Duna-tévések először stúdióbeszélgetést akartak a film után, ám ettől, illetve a szcientológusok várható jogi fellépésétől megijedve az MTVA úgy gondolta, hogy – főleg így, választási időszakban – eltekint az alkotás sugárzásától. Holott három éve még az MTV1 szívbaj nélkül lehozta a Míg végül semmid sem marad című, ugyancsak német játékfilmet a szcientológia árnyoldalairól.

Veszve azonban nincs semmi. Aki akarja, bármikor megnézheti a filmet. Például – igaz, németül – itt:

Link

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése