2014. május 14., szerda

Heves tiltakozás hatására elmaradt a Harvardra tervezett „fekete mise"

A Harvard katolikus hallgatói a tervezett sátánista „fekete mise” ellen szervezett tegnapi szentségimádáson az egyetem rektor asszonyával együtt fejezték ki ellenvéleményüket – adta hírül az Aleteia hírportál.

A Harvard esti tagozatához tartozó kulturális tanulmányok klub május 13-a estére „oktatási célú fekete misét” tervezett az egyetemi campus területén. A katolikus szentmisét gyalázó szertartás nagy felháborodást váltott ki, ennek hatására az intézmény vezetése tegnap hivatalos közleményben ítélte el a rendezvényt.
Drew Faust rektor asszony kifejtette: a véleménynyilvánítás szabadsága iránti tiszteletből nem próbálja megakadályozni a szertartást. Mindazonáltal – hogy kifejezze tiszteletét a katolikus hit iránt – részt vesz a mintegy ellen-demonstrációként szervezett szentségimádáson a campuson lévő Szent Pál-templomban, és kihangsúlyozta: a sértő beszéd ellen a legjobb válasz nem a cenzúra, hanem az érvekkel alátámasztott diskurzus és a határozott ellenvélemény. A nyílt vita elengedhetetlen a tudás megszerzéséhez – emelte ki a rektor asszony.
Sean O’Malley bíboros, bostoni érsek visszataszítónak nevezte a Boston Globe-nak adott interjújában a „fekete mise” újrajátszásának ötletét, majd hozzátette: „A gonosz témája rendkívüli módon vonzza a világot, de ez nem vezet semmi jóra” – írja a Time hírportál.
A „fekete mise” szervezői úgy döntöttek: inkább egyetemen kívüli helyszínt választanak annak ellenére, hogy erre az egyetem vezetése nem kényszerítette őket. Mint az érintettekkel e-mailben közölték, a rendezvényt övező félreértések a Harvard hírnevét csorbítják, és ellentéteket szülnek a diákok között, ezért a szertartást a The Middle East nevű szórakozóhelyen tartják majd meg. A hely vezetője később úgy nyilatkozott: nem vállalják a rendezvényt, amely végül helyszín hiányában nem valósult meg.
Mint Brantly Millegan, az Aleteia szerzője megjegyezte, még ha nem is hitből, hanem „csak” jószándékból vesz részt Drew Faust a szentségimádáson, ez akkor is nagy dolognak számít, hisz mikor volt utoljára a Harvard rektora szentségimádáson?
Ez utóbbi alkalmon és a megelőző körmeneten mintegy kétezer ember vett részt a Szent Pál-templomban, a harvardi katolikus diákszövetség plébániáján.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése