2014. március 9., vasárnap

Teherbe esett hetedikes, és a tinilány tízpartneres éjszakája

Egyre fiatalabb korban kezdik a szexuális életet a somogyi fiatalok, nem ritka az sem, hogy már 12-13 évesen elveszítik a szüzességüket. Az általunk megkérdezettek szerint nagy a szabadosság, a középiskolában szinte alig találkozhatunk olyan diákkal, aki megőrizte ártatlanságát. A diszkókban az sem ritka eset, hogy egy lány több, akár 10-15 fiúval létesít szexuális kapcsolatot. Az is előfordult, hogy nyilvános eseményként állták körbe aktus közben a fiút és a lányt a „megfigyelők”. – Ezeknek a történeteknek a háttere nevelési kérdés és társadalmi probléma is egyben – állítja Matarits István nőgyógyász. – A gyerekek magukra vannak hagyva, és tekeregnek, míg a szüleik dolgoznak. Az a szomorú az egészben, hogy gyakran nem is védekeznek, a lányok csak akkor lepődnek meg, amikor a következményekkel kell szembenézniük.

Az általunk megkérdezettek szerint nagy a szabadosság, a középiskolában szinte alig találkozhatunk olyan diákkal, aki megőrizte ártatlanságát. A diszkókban az sem ritka eset, hogy egy lány több, akár 10-15 fiúval létesít szexuális kapcsolatot. Az is előfordult, hogy nyilvános eseményként állták körbe aktus közben a fiút és a lányt a „megfigyelők”. – Ezeknek a történeteknek a háttere nevelési kérdés és társadalmi probléma is egyben – állítja Matarits István nőgyógyász. – A gyerekek magukra vannak hagyva, és tekeregnek, míg a szüleik dolgoznak. Az a szomorú az egészben, hogy gyakran nem is védekeznek, a lányok csak akkor lepődnek meg, amikor a következményekkel kell szembenézniük.
A többség azt sem tudja, hogyan kell védekezni, vagy a zsebpénzből nem futja gyógyszerre, óvszerre, más fogamzásgátló eszközre. A szülőkkel viszont nem merik megbeszélni a történteket. Egyre több a terhesség megszakítás, a felnőttekre vonatkozó szabályozástól eltérően 18 éves korukig ezt a terhesség 16-dik hetéig kérhetik, külön engedéllyel. A beavatkozás ára csaknem harmincezer forint, de a szociális helyzettől függően csökkenhet. Hozzátette, egyébként a törvény szerint a szex 14 év alatti személlyel kiskorú megrontásának minősül.
– Általánosságban elmondható, hogy a fiatalok 15-16 éves kortól élnek szexuális életet, a középiskolában a beszélgetések során az derül ki, hogy
szinte mindenkinek van párkapcsolata – mondta az egyik barcsi védőnő, aki a gimnáziumba és a szakképző iskolába is kijár. – Tapasztalataink szerint már az általános iskolában előfordulhat a szüzesség elvesztése, és nem egy olyan lánnyal találkoztunk, aki 16 évesen lett terhes, kimaradt az iskolából, vagy magántanulói státuszba került. Ez utóbbira 18 éves koráig minden tanuló megkaphatja a jogosultságot.

A védőnő szerint a szexualitás összefügg a tanulási képességekkel: akinek úgymond nincs jövőképe, korábban veszítheti el a szüzességét. Aki különórára jár, sokat tanul, iskola után azonnal hazamegy, és a szülei is jobban odafigyelnek rá, később érik.
– A szűréseink alkalmával az is kiderül, hogy a tizedik évfolyamban szinte minden lány rendszeresen szed már fogamzásgátló gyógyszert – fűzte hozzá. – Néha kicsit felelőtlenek, nem gondolkodnak előre; sok a nem kívánt teherbeesés, ráadásul a lányok rámenősebbek lettek, a fiúk úgymond csak hagyják magukat. A somogyi védőnők praxisában már általános iskolás, hetedik osztályos kislány is akadt, aki teherbe esett.

Eltérően gondolkodnak a szüzesség elvesztéséről
Nem reprezentatív felmérést készítettünk somogyi fiatalok körében, de az anonim válaszok így is sokatmondóak. Azt kérdeztük, volt-e már szexuális
kapcsolatuk, ismernek-e a környezetükben, iskolájukban olyat, akinek igen. A megkérdezett – 13-16 éves korú – fiatalok 32 százaléka már elveszítette a szüzességét, 67 százalékuk még csak 14 éves. Több olyan diákot ismernek általános iskolatársaik és barátaik között, aki létesített szexuális kapcsolatot. Bár 68 százalékuk még szűz, ők is találkoztak a környezetükben olyan diákkal, aki már nem az. Azt is megkérdeztük, szerintük hány évesen lenne ideális a szüzesség elvesztése? A legtöbb válaszadó a 16-17 éves kort tartaná a legjobbnak, őket követik a 15 éves korosztályra voksolók, de többen vélik úgy, hogy 18-19 évesen jön el az ideje. Egyetlen fiatal jelölte meg a 20 éves korhatárt.
Néhányan megkülönböztették a fiúkat és a lányokat ebből a szempontból: a válaszadók szerint a lányoknál a 18-19 éves kor a legideálisabb, de két szélsőséges elképzelés szerint a 13-14 éves kor. A fiúknál azonban a 13-14, 15-16, 16-17 éves kort jelölték meg, és itt is volt egy extrém vélemény, amely a 12-dik életévet tartja elfogadhatónak. A felmérés arra is rámutat: az általános iskolások közül sokan néznek szexuális tartalmú műsorokat (ide sorolják például az Éjjel-nappal Budapestet is), és gyakran beszélik meg barátaikkal a látottakat, de saját élményeiket is…
(sonline )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése