2014. február 5., szerda

Skócia is elbukott - Igent mondtak a buzeránsok házasságára

Skóciában kedden megszavazták a házasságról és élettársi kapcsolatról szóló új törvényt, amely már nem tesz különbséget az emberek között a nemek alapján. Vagyis legalizálták ezzel a buziházasságokat, valamint olyan beteges lényeknek, mint a "transzneműek" is lehetővé tették, hogy házastárssá váljanak.
A skót parlament 105-18 arányban szavazta meg a törvényt kedden. Jim Eadie parlamenti képviselő azt mondta, hogy a társadalomra nagyon pozitív hatással lesz az új szabályozás, amellyel hozzájárulnak a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű emberek életének teljessé tételéhez. Valódi egyenlőséget jelent az, hogy a házasság nemcsak egy férfi és egy nő között lesz lehetséges – magyarázta.
A katolikus egyház Skóciában sem ért egyet a melegházasságokkal, így az új törvényt nem támogatják. Az egyes vallási csoportok vezetőit illetve a vallásos hivatalnokokat nem kötelezik arra, hogy olyan ceremóniát vezényeljenek le, amely ellenkezik a világnézeteikkel. De természetesen ők is csatlakozhatnak az újításhoz, ha akarnak.
Angliában és Walesben már tavaly megszavazták az azonos neműek házasságának engedélyezését, az első esküvőket várhatóan márciusban tartják a briteknél. Skóciában még nem tudni, pontosan mikor járulhatnak oltár vagy anyakönyvvezető elé az első párok, mert a brit parlamentnek még meg kell szavaznia egy kapcsolódó módosítást. Az első skót buziesküvőket ugyanakkor idén valószínűleg megtartják – derül ki a BuzzFeed cikkéből.
A skót törvények közül törlik azt az előírást is, amely szerint a skót transzneműeknek írásban kell engedély kérniük házastársuktól a nemváltoztatásukhoz.
Skóciában 1980-ban törölték el a homoszexualitás büntetését, 13 évvel Anglia és Wales után. A bejegyzett élettársi kapcsolatokat 2005 óta engedélyezik.
Az Egyesült Királyságból a normalitás utolsó bástyája Észak-Írország maradt, itt nem legális a buzik közötti házasság, és egyelőre úgy tűnik, hogy nem is akarják napirendre venni a kérdést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése