2014. február 27., csütörtök

Össztűz a vallásszabadságot védő arizonai törvényre

Az American Airlinestól a Marriottig több vállalat is elítélte az törvényjavaslatot, amely Arizonában megengedné az ott működő társaságoknak, hogy megtagadják szolgáltatásukat bárkitől a tulajdonos vallási meggyőződése alapján - írja a Skift. Ennek értelmében például egy hotel megtehetné, hogy nem fogad homoszexuális vendégeket. A javaslat most Jan Brewer kormányzó aláírására vár, aki még mérlegeli azt.
A vendéglátó ipar képviselői attól tartanak, hogy a törvény turisztikai bojkottot vált ki az álammal szemben. A phoenixi székhelyű Arizona Lodging & Tourism Association máris több száz telefonhívást és e-mailt kapott az államba utazást tervező látogatóktól, akik azt mondják, ha a kormányzó nem vétózza meg a javaslatot, lemondják útjaikat, vagy soha nem utaznak oda. Jövőre Arizona adna például otthont az amerikai foci csúcseseményének számító Super Bowlnak.
Az American vezérigazgatója is elítélte törvényjavaslatot. Doug Parker szerint, ha életébe lép, csökkentheti a vállalatok kedvét az odaköltözésre, és visszavetheti a konferenciaturizmust. „A gazdaságunk akkor nő leginkább, ha az üzletek ajtajai mindenki előtt nyitva állnak" – írta az arizonai kormányzónak.
Csatlakozott a tiltakozók táborához a Southwest Airlines is, amely szerint a javaslat ellentétes a cég befogadó értékrendjével. A Mariott szállodalánc a kormányzónak írt levelében arra hívja fel a figyelmet, hogy a törvény tönkretenné Arizona idegenforgalomban elért eredményeit. Arizona fontos úti célja a turistáknak az Egyesült Államokban, hiszen többek között itt található a Grand Canyon (amelyről korábbi beszámolónkat itt olvashatja).
Arizona nincs egyedül a törvényjavaslatával: hasonlót tervez bevezetni Georgia, Idaho, Maine, Mississippi és Kansas is. Ezek az államok az intézkedéssel arra válaszolnának, hogy már 17 amerikai államban plusz a fővárosban is lehetővé tették az azonos neműek házasságát.
(origo)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése