2013. december 24., kedd

Szír karácsony

Szír keresztények mártírhalált halt hozzátartozóik képeivel díszítik fel barlangi betlehemüket, melyet a több, mint ezer napja tartó krízis 120 ezer áldozatának tiszteletére állítottak.
Hídfő.net | Szír Karácsony
A sötétséget legyőzi a fény, mely mától minden nappal erősebb lesz. Mi magyarok veletek vagyunk szívvel és lélekkel!

http://www.hidfo.net/2013/12/24/szir-karacsony



A szír lakosság mintegy 10%-át kitevő keresztény vallásúak 55-60%-a ortodox hitű és az antiochiai ortodox egyház tagja, 15-20% pedig katolikus, szinte kizárólag keleti katolikus. A többi keresztény miafizita (Szír Ortodox Egyház és örmény apostoli ortodox egyház), illetve nesztoriánus, s más kevésbé jelentős keresztény felekezetek tagja. Szíria lakosságának egy része régebben keresztény, mint mi magyarok, hiszen ez a terület egyben a kereszténység egyik bölcsője is. A fegyverropogás sajnos elérte ezt a felekezetet is a szíriai harcok során, akik a terroristákkal szemben Asszad elnök mellé álltak és harcolnak a mai napig a kormányerők oldalán. Sajnos veszteségek érték már őket és sok szír keresztény lelte katonaként, vagy ártatlan civil áldozatként halálát az elfajuló konfliktusban.
Ennek ellenére próbálnak az ünnepek alatt ők is megemlékezni Jézusról és az ő születéséről, miközben ropognak a fegyverek. A születés barlangjában, ami az egyik szír keresztény kegyhely a betlehem mellett az elhunyt hősök képét tették ki az oda látogató hozzátartozók.
A gyerekeket pedig több helyen is elvitték a misére a templomba akkor is, ha lövöldöztek a közelben. Így van ez sajnos mostanában a szír keresztények háza táján. Ennek ellenére Boldog Karácsonyt kívánunk nekik és Jézus kísérje őket rögös útjukon továbbra is!
Ungvári Bertalan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése