2013. december 28., szombat

Kína a változás útján


A kínai törvényhozás hivatalosan is megszüntette szombaton a munkával történő átnevelés intézményét. Enyhítettek az Egyke-szabályon is, ami az elmúlt évtizedekben abortuszok millióit generálta...
Az 1950-es évek óta működő munkatáborok sok visszaélésre adtak lehetőséget, mert bírósági ítélet nélkül, rendőrségi kezdeményezésre, kevés fellebbezés lehetőséggel lehetett bezárni embereket akár 4 évre is. Nem is keveset: egy 2008-as adat szerint körülbelül 350 erre szakosodott intézet működött az országban, összesen 160 ezer lakóval.
A fogvatartottak főleg kisstílű bűnözők, prostituáltak, kábítószerfüggők és szerencsejátékosok voltak, de a rendőrség a nemzetbiztonságot veszélyeztető egyéneket is bezárhatta.
Kína szombaton a családtervezési politikán is enyhített. Az 1979-ben bevezetett egykepolitika helyébe lépő új szabályozás értelmében a házaspároknak két gyerekük lehet akkor, ha mindkét szülő egyke volt. Korábban csak a vidékieknek volt engedélyezett két gyermek, amennyiben az elsőszülőtt lány volt, a városban élők azonban csak egy gyermeket vállalhattak.
A vitatott törvény problémákhoz vezetett, például sok volt a abortusz, és rossz nemi arány alakult ki a társadalomban. Az Állandó Bizottság felszólította a tartományok illetékes törvényhozásait és állandó bizottságait, hogy a demográfiai helyzetnek megfelelően érvényesítsék a most hozott törvényeket.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése