2013. november 9., szombat

Medugorje tilalom Amerikában?

A Medugorje Bizottság továbbra is vizsgálja az állítólagos jelenéseket és cáfolja azokat az egyes "máriás" körökben terjedő feltételezéseket, melyek szerint a jelenéseket valódinak kell vélelmezni addig, amíg Rómában a végső döntést meg nem hozzák ebben a kérdésben.
A Vatikán írásban figyelmeztette az amerikai püspököket, az apostoli nuncius erre vonatkozó levelét a Rorate Coeli blog hozta nyilvánosságra.
A levélben gyakorlatilag nem engedélyezik sem a klérusnak, sem a hívőknek, hogy résztvegyenek olyan találkozókon, konferenciákon, nyilvános ünnepléseken, ahol az ilyen "jelenéseket" magától értetődőnek veszik. A nuncius a levélben ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a jugoszláv püspöki konferencia 1991-es nyilatkozata van érvényben, mely szerint "nem lehet azt állítani, hogy jelenések vagy természetfölötti kinyilatkoztatások történtek".
Az egyik medjugorje-i látnok, Ivan Dragicevic kénytelen volt törölni október végére tervezett amerikai útját, a Hittani Kongregáció vezetője erre vonatkozó instrukciója miatt.


Jezsuita teológus bejelentése Medjugorje ügyben

Néhány napja közreadtuk az Egyesült Államok Apostoli Nunciatúra levelét, Medugorje-i rendezvények templomi megtartásával kapcsolatban. Ismertetjük (nem hivatalos fordításban) Robert Faricy SJ teológus, emeritus professzor bejelentését.
"Ezeket a Medjugorje jelenéseket vagy természetfölötti kinyilatkoztatásokat még nem hagyta jóvá hivatalosan az Egyház. Ezért a papok és a hívők nem vehetnek részt olyan találkozókon, vagy nyilvános ünnepléseken, amelyek során az ilyen jelenéseket magától értetődőnek veszik. De teljesen rendben van, ha egyesek hisznek ezekben a jelenésekben és megjelennek [ilyen rendezvényeken] a plébániákon. Például egy templomban azt mondhatják, hogy Iván jelenése 17.40-kor lesz. Ahhoz, hogy megfeleljenek a főtisztelendő Gerhard Ludwig Müller által az amerikai püspöki konferenciához írt levél instrukcióinak, egyszerűen hozzá kell tenni a meghívóhoz vagy a jelenés idejének megjelentetéséhez, hogy "ezeket a jelenéseket még nem hagyta jóvá hivatalosan az Egyház." Az egyházközség, a papság és a hívek így meg tudnak felelni az Egyesült Államok Apostoli Nunciatúra PN 3980 előírásának.
"A levél, mely tájékoztatja az amerikai püspököket, nem állítja a medjugorje-i látnok látogatásának, mint például Iván időbeosztásának eltörlését. Megállapítja, hogy Iván a tervek szerint megjelenik bizonyos plébániákon szerte az országban. Carlo Marie Vigano érsek folytatja: "Várható továbbá, hogy Mr. Dragicevicnek 'jelenései' lesznek ezeken a tervezett látogatásokon." Soha nem állítja Iván látogatásainak törlését vagy tiltását. Kimondja a követelményt, hogy a jelenések hitelességét nem lehet nyilvánvalónak venni. Ezért egy egyszerű nyilatkozat elegendő, mely szerint "ezeket a jelenéseket még nem hagyta jóvá hivatalosan az Egyház." Ivánnak tehát szabad a plébániákkal, papokkal és a hívekkel együtt találkozókat, konferenciákat és nyilvános ünnepléseket tartania, amíg a fent említett „hivatalosan nem jóváhagyott” kijelentést is megteszik arról, hogy a jelenések hitelességét nem lehet nyilvánvalónak venni. A jelenésekre nincs érvényes jóváhagyás vagy elutasítás. De teljesen rendben van, ha egyesek hisznek ezekben a jelenésekben és megjelennek [ilyen rendezvényeken] a plébániákon.
A bejelentés utolsó előtti mondatában a professzor szerint nincs érvényes jóváhagyás vagy elutasítás a jelenésekre. A pápai nuncius levelében egyértelműen szerepel a jugoszláv püspöki konferencia 1991-es nyilatkozatának érvényessége. A szerk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése