2013. október 26., szombat

Halálba segítették a testét elfogadni képtelen férfit

Belga szabályok szerint jogszerűen segítették a halálba az orvosok azt a 44 éves férfit, aki ugyan nem szenvedett semmilyen gyógyíthatatlan betegségben, ám az orvosok úgy ítélték meg, hogy állapota múlhatatlan lelki szenvedést okoz neki.
le soir(Forrás: Le Soir)
A férfi női testbe született, és több sikertelen nem-váltó műtétet követően sem volt képes elfogadni testét.
Belgiumban, ha valaki olyan súlyos és gyógyíthatatlan állapotban van, amely súlyos lelki, vagy fizikai szenvedést okoz neki, akkor kérésére orvosa a halálba segítheti.  Azok is választhatnák az élet helyett a halált, akik például már nem bírják elviselni az Alzheimer-kór megpróbáltatásait, ha ezzel két különböző orvos is egyetért, közülük az egyiknek a betegség specialistájának kell lennie.
A belga jogszabályok tehát lehetővé teszik az eutanáziát még ilyen esetekben is, de Nathan halálba segítése még a kérdésben kifejezetten nyitottnak társadalom kedélyeit is felborzolta.
A konkrét esetet mérlegelő orvosok és pszichiáterek pedig úgy találták, hogy bár a férfi állapota fizikai szenvedést nem, súlyos lelki sérüléseket viszont igenis okoz, és olyan egzisztenciális kérdéseket vet el, amelyeket csak ő ítélhet meg. Röviden tehát úgy döntöttek, hogy csak az egyén ítélheti meg, méltónak tartja-e életét, és megtartja, vagy lemond róla.

A gyerekek is

Belgiumban júniusban jobbközép-liberális és szocialista politikusok törvényt terjesztettek elő arról, hogy a 18 év alatti gyerekek is kérhessenek eutanáziát.
Alsó korhatár nincs, de további feltétel lenne mindkét szülő beleegyezése, illetve két gyerekpszichológusnak kell egybehangzó véleményt adnia arról, hogy a kérelmező tisztában van döntésének következményével.
A törvényt orvosok kezdeményezésére terjesztették elő, akik szerint a gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedő gyerekek szokatlan érettséggel képesek értékelni saját helyzetüket, és képesek felelős döntést hozni a kérdésben.
Ezzel kapcsolatos felmérést tett közzé szerdán a belga La Libre Belgique napilap. A kutatásból kiderült, a belgák 38%-a teljes mértékben, 36%-a inkább egyetért azzal, hogy magatehetetlen – pl. kómában lévő – gyerekeknél is lehessen alkalmazni az eutanáziát. A teljes mértékben elutasítók aránya 6%, az “inkább nem” állásponton a lakosság 8%-a van. (Le Soir/MTI/La Libre Belgique)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése