Fehér,
rozs, teljes kiőrlésű, bio, paleo, update - kenyeret szinte mindenki
fogyaszt, csak az a kérdés, hogy ki milyet. Egyesek szerint emésztési
gondokat okoz, és hizlal, mások viszont a diétába illesztik be. A neten
mégis tízezrek beszélgetnek róla, a kenyérről blogokat írnak, és csak
Németországban 300 fajtát tartanak nyilván. A kérdés csak az, kinek van
igaza? Azoknak akik azt mondják, a kenyértől hízunk el, és lesznek
emésztési problémáink, vagy azoknak, akik szerint nem érdemes kenyér
nélkül élni? A Focus összegyűjtötte a leggyakoribb állításokat a
kenyérrel kapcsolatban.
Az első, hogy ha hagyományos
gabonákból készült kenyérről beszélünk, az sok szénhidrátot tartalmaz.
Ha túl sok kenyeret fogyasztunk, akkor el fogunk hízni. A Magyar
Dietetikusok Országos Szövetsége a napi szénhidrátbevitelt a teljes
tápanyagmennyiség 55 %-ában határozza meg. A németeknél maximum 30
dekagramm az arány, ami 4-6 szelet kenyérnek felel meg. Aki sok
burgonyát, müzlit vagy tésztát fogyaszt, annak csökkentenie kéne a
kenyérfogyasztását.
Fehér vagy teljes kiőrlésű?
Azt lehet tudni, hogy a fehér kenyértől gyorsabban leszünk éhesek,
mintha teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztanánk.Ennek oka, hogy a fehér
kenyérben kevesebb a rostok aránya, ezáltal a keményítőt gyorsabban
emészti meg a szervezet, és a keletkező energia cukor formájában azonnal
a véráramba kerül. Amikor a szervezet ezt felhasználja, azonnal
visszatér az éhségérzet.
Ezért van az, hogy a "Low Carb" diéták során a kenyeret,
tésztaféléket, rizst és burgonyát el kell hagyni, és helyette olyan
zöldségeket és gyümölcsöket választani, melyek megemésztése lassabb.
Ha valaki sok fehér kenyeret fogyaszt, viszont keveset iszik, azzal
székrekedést idézhet elő. Azoknál akik a lisztérzékenység enyhe
formájában szenvednek, szintén emésztési nehézséget okozhat a kenyér. Az
érzékenység tünete nem csak a székrekedés lehet, hanem a hasmenés,
étvágytalanság és krónikus fáradság is.
Jobb a Knäckebrot, mint a friss kenyér?
A ropogós, teljes kiőrlésű kenyérszeletek gyakorlatilag nem
tartalmaznak vizet, 100 grammjukban nagyjából 300-400 kcal az energia.
Ugyanilyen mennyiségű rozskenyérben viszont csak 210 kcal található. A
Knäckebrot nagyon könnyű, egy szelet mindössze 8 gramm, tehát 12-t is
meg lehet enni, hogy elérjük a 100 grammot, ennyit azonban senki nem
eszik meg, így persze, hogy fogy az ember.
A frissen sült kenyér hasfájást okoz?
Az egyik legjobb dolog az életben, a friss, meleg kenyeret a sütőből
kivéve enni. De hányszor hallottuk, hogy fájni fog a hasunk tőle? Az
élesztő a gyomorba kerülve egy kevés szénsavat állít elő, de az élesztő
már nem aktív a sütés után. Az egyik lehetséges magyarázata a mondásnak,
hogy a gyerekek befalták a meleg és puha tésztát, amitől úgy érezték
kipukkad a gyomruk. Tehát nyugodtan lehet enni a friss kenyeret, bajunk
nem lesz tőle.
A sötétebb színű kenyér egészségesebb?
Ha sötét kenyeret látunk, arra lehet következtetni, hogy egy csomó
korpát tartalmaz, tehát biztosan tele van ásványi anyagokkal és
rostokkal. Sajnos, az élelmiszeripar szereplői is felismerték a barna
kenyérben lévő perspektívát (drágábban eladható), ezért gyakran pörkölt
malátával színezik a fehér lisztet, hogy intenzívebbé tegyék az ízt, és
egyben barnítsák a kenyeret. A kenyér tetejére szórt magvak pedig csak
esztétikai élménynek jók, mennyiségük túl kevés ahhoz, hogy érdemi
változásokat okozzanak a szervezetben. Ráadásul a túl sok teljes
kiőrlésű gabona emésztési problémákat okozhat, felfújódást például.
A hiperek saját sütésű kenyere kevésbé tápláló?
A pékségben, tradicionális eljárással készült kenyér és a percenként a
sütőből kipotyogó kenyér közt a különbség nem abban van, hogy mennyire
tápláló. Inkább abban, hogy a nagyáruházak saját sütésű, olcsó
kenyereibe gyakran kerülnek aromák, stabilizátorok, tartósítószerek. A
különbséget persze az első nap nem mindig lehet észrevenni, de a
másnapos kenyerek közt már erős differencia van. És mivel korábban nem
sütöttek naponta kenyeret, ezért a tradicionális recept szerint készülő
kenyerek jobban eltarthatóak.
Az enyhén penészedő kenyér megmenthető, ha levágom róla a romlott részeket?
Vannak veszélyes és ártalmatlan penészek az élelmiszerekben. Az a
zöldeskék, esetleg szürke, fekete penész, amely a kenyéren keletkezik,
viszont a veszélyesebb típusba sorolható, mely a májat és a vesét sem
kíméli. És annak ellenére, hogy beljebb esetleg még nincs látható nyoma,
a spórák és fonalak már a kenyér belsejébe is benyúlnak, nem csak a
héjára ülnek ki. Ez különösen gyors folyamat a toast kenyérnél, illetve a
szeletelt kenyerek esetében. Így tehát, ha ilyen kenyerünk van, az
egész mehet a szemétbe.
A saját sütésű kenyér jobb?
Aki maga süti a kenyerét, annak leggyakrabban határozott elképzelése
van az ízvilágról és az összetevőkről. Ez lehet biorépa a zöldséges
kenyérbe, extra adag só a tésztába, vagy sok-sok szezámmag a kenyér
tetejére. Azt azonban érdemes megnézni, hogy ha lisztkeverékkel ( a
boltok árulnak előre összekevert liszteket sütéshez) dolgozunk, hogy mi
az összetevők pontos listája, mert kellemetlen meglepetésben lehet
részünk. Ha azonban mi állítjuk össze a kenyeret, akkor ilyen gond
nincs. Aki pedig megkedvelte egy pékség kenyerét, nyugodtan kérdezze meg
az üzletben (esetleg írjon levelet a gyártónak), hogy miből áll a
kenyér, amit vesz
(divany.hu)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése