2013. szeptember 16., hétfő

Megtisztulás és/vagy befeketítés - Ausztráliában is nyilvános vizsgálat....

Megkezdődött a gyermekkori szexuális bántalmazásokat vizsgáló ausztrál bizottság első nyilvános ülése – írja a BBC. A bizottság még a volt miniszterelnök, Julia Gillard alatt jött létre, miután több, a katolikus egyházat érintő szexuális bántalmazási ügyre derült fény.
Julia Gillard tavaly novemberben jelentette be a bizottság létrehozását, miután a rendőrség azzal vádolta meg a katolikus egyházat, hogy megpróbálja eltussolni a szexuális bántalmazások kivizsgálását.
A vizsgálat egyházakat, alapítványokat és állami intézményeket is érint. „Köztudomású, hogy a gyermekek szexuális bántalmazása elterjedt Ausztráliában, de az érintett intézmények köre már nem olyan ismert. Sok meghallgatott eset meg fogja döbbenteni a lakosságot″ – nyilatkozta Peter McClellan bíró, a bizottság elnöke.
A bizottság többek között a cserkészszövetséggel, az őslakos gyermekeket ellátó hálózattal foglalkozik az első meghallgatásán.
A szexuális bántalmazás fontos témává vált Ausztráliában az elmúlt években. Victoria államban nemrég hozták nyilvánosságra, hogy 1930 óta több mint 600 gyermeket bántalmaztak római katolikus papok.
(index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése