2013. szeptember 24., kedd

FOGOLYKIVÁLTÓ BOLDOGASSZONY Ünnepe: szeptember 24. A katonai fogház és a fogvatartottak védőszentje

Fogolykiváltó Boldogasszony ünneplése a mercedáriusok rendjében kezdődött. 1218. augusztus 1-én éjszaka a Boldogságos Szűz látomásban buzdította Nolascói Szent Pétert a fogolykiváltó rend alapítására. E jelenés emlékére - melynek hatására Nolascói Péter és Pennaforti Szent Rajmund megalapította a mercedáriusok fogolykiváltó rendjét - kezdték ünnepelni Fogolykiváltó Boldogasszonyt. Mint rendi ünnepet a pápa 1615-ben hagyta jóvá. Spanyolországban és Franciaországban augusztus első vasárnapján ülték.
Az egész Egyház számára 1696-ban vált kötelezővé: szeptember 24-ét jelölték ki napjául. 1969 óta nem szerepel a liturgikus naptárban, de tiszteletének tartalma bővült a szenvedélybetegek, különböző függőségekben szenvedők szabadulásának kérésével.
A középkorban a muzulmán fogságba esett keresztény rabok kiszabadulásáért az Egyház rendszeresen imádkozott. Mozgalmakat, gyűjtést szervezett, sőt szerzetesrendek is alakultak, amelyek tagjai magukat adták cserébe a foglyok kiszabadulásáért. Ennek az ügynek a sikerét az Egyház kezdettől fogva Szűz Mária közbenjárásának tulajdonította.
Budakeszi-Makkosmárián tartjuk a Nemzeti Katonai Zarándoklatot, ami szintén Fogolykiváltó Boldogasszonyhoz kapcsolódó kegyhely. A fogolykiváltás ma is aktuális, hiszen rengeteg „modern fogság” van: szenvedélybetegségek, önzés, gyűlölet.
1995-ben a Katonai Ordinariátus püspöki kápolnáját Fogolykiváltó Boldogasszony tiszteletére szentelte fel Bernardin Gantin bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa.

Úristen, Te Nagyasszonyunkat, a Boldogságos Szűz Máriát hathatós segítőnkké tetted. Az ő érdemeiért és könyörgésére add meg nekünk, hogy minden testi és lelki rabságból megszabaduljunk, s családjainkban a szeretet szabadsága uralkodjék, Krisztus, a mi Urunk által. Ámen!

*Válassz egy országot, egy várost, és bele pillanthatsz a hétköznapjaiba*


Válassz 1 várost és elindul a film...

http://www.jcdurand.ca/Monde/Monde.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése